Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za černou skládku a pálení odpadu dostala firma v Netolicích pokutu přes sto tisíc

Pokutu ve výši 130 tisíc korun dostala od České inspekce životního prostředí firma v Netolicích. Důvodem byla černá skládka, kterou společnost vytvořila u své provozovny. Podle inspektorů mělo jít minimálně o necelých 200 tun odpadků. Navíc měla firma na svém území některé odpady i pálit.

Kontrolu ve firmě v Netolicích provedli inspektoři České inspekce životního prostředí v dubnu 2019. „Zjistili jsme, že firma přebírá odpady, které soustřeďuje na uvedené provozovně a dále je demontuje, třídí a ty, které jsou nevyužitelné, volně hrne ze svahu, případně je spaluje. Firma přitom nevlastní žádné oprávnění k převzetí opadů a ani její provozovna není místem určeným k nakládání s nimi. Činila tak minimálně od června 2017 až do kontroly v dubnu 2019. Za tu dobu se jednalo minimálně o 172,5 tun odpadů,“ řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.  

Podle inspektorů se ale mohlo jednat o mnohem větší množství odpadu. Firma totiž nepředložila žádné doklady o jeho odstranění. Navíc bylo během kontroly zjištěno, že nevyužité odpady shromažďovala firma na části pozemku, kde vytvořila zhruba šest metrů vysoký val.

Na místě inspektoři objevili také vrstvu popela s obsahem ohořelých kovových okenních a dveřních kování nebo zbytků skla, který vznikl při spalování okenních a dveřních rámů na otevřeném ohništi. „Takové jednání je v rozporu se zákonem o odpadech a se zásadami ochrany životního prostředí. Došlo tak k ohrožení podzemních i povrchových vod, k úniku škodlivých látek do ovzduší a tím i k následnému ohrožení zdraví lidí,“ uvedl Jiráček.  

Další odpady pocházející z výměny oken firma skladovala na soukromém pozemku v katastrálním území Sedlice u Blatné, a to opět bez potřebného povolení.  

„Pro vyhodnocení nebezpečnosti pro životní prostředí je podstatný fakt, že docházelo k provozování sběru odpadů a následně k jejich úpravě či odstraňování bez potřebného rozhodnutí krajského úřadu, to znamená jednalo se o činnost zákonem nepovolenou,“ shrnul Vladimír Jiráček. Pokuta ve výši 130 tisíc korun nabyla právní moci na konci ledna. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČIŽP

Štítky Česká inspekce životního prostředí, jižní Čechy, černá skládka, kontrola, pokuta, odpad, Netolice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za černou skládku a pálení odpadu dostala firma v Netolicích pokutu přes sto tisíc  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.