Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Opozice chtěla odvolat prachatického starostu, neuspěla

Opoziční hnutí Živé Prachatice dnes neúspěšně navrhlo na základě petice odvolat starostu Prachatic Martina Malého (Nezávislí). Uvedlo, že špatně zabezpečil Kralovu vilu, kterou pak poškodili drogově závislí, i to, že se brání komunikaci s občany. Pro odvolání hlasovalo pět přítomných zastupitelů, deset proti, pět se zdrželo. Malý, který je starostou deset let, kritiku odmítl. Pro jeho odvolání nehlasovali ani někteří zástupci jiných opozičních stran.

Petici podepsalo 137 lidí, jak dnes uvedl Malý. Ve městě žije přes 11 tisíc lidí. V petici stojí, že Malý nerespektoval práci řádného hospodáře a vykazuje minimální kompetence v řízení města. Kralovu vilu, v níž je uskladněn majetek města, podle petentů špatně zabezpečil, a tím pádem se dům stal útočištěm drogově závislých. Kvůli tomu je podle autorů petice architektonicky cenná vila poškozená.

Autoři petice, mezi nimiž je i zastupitelka hnutí Živé Prachatice Barbora Koritenská, uvedli, že Malý nerespektuje zájmy velké části občanů města, za jeho vedení ubývá obyvatel, zavírají se obchody, vědomě se brání komunikaci s lidmi, protože jednání zastupitelů svolává v nejzazším možném termínu po třech měsících a občané mohou vystupovat až v nočních hodinách.

„Poslední dobou se za Prachatice stydím. Vidím, jak v okolních městech a vesnicích jde všechno nahoru, jenom Prachatice ne. Nevidím žádnou vizi, projekt, který byste chtěl dokončit. Opravovat chodníky a paneláky je v podstatě povinnost. Berete město jako ekonom, ale bohatství města není jenom o investicích a o penězích," řekla Koritenská starostovi. Hnutí Živé Prachatice má tři zastupitele.

Malý kritiku odmítl. Představil projekty, které město pod jeho vedením dokončilo, uvedl, že za deset let radnice investovala téměř miliardu korun. „Dokážu se vcítit do některých občanů, kteří jsou možná naštváni, protože se některé věci dlouhodobě nedaří," řekl Malý. Zmínil chybějící obchvat města či lanovku na vrchol hory Libín, kterou podle něj blokuje "příliš ortodoxní ochrana rysa ostrovida." Také uvedl, že radnice snížila cenu tepla a teplé vody a deset let jsou stejně vysoké poplatky za odpad.

K ostraze Kralovy vily řekl, že ji musí zajistit nájemce, jímž byly v době, kdy ji drogově závislí poškodili, technické služby města. Obyvatel, jak řekl, ubývá, protože se stěhují do satelitního bydlení. Připomněl, že za poslední dva roky svolal zastupitelstvo patnáctkrát. "Mezi občany jsem prakticky denně," řekl Malý. Jako prvky přímé demokracie zmínil ankety. V diskusi se ho zastali i někteří obyvatelé.

Pro odvolání nehlasovali ani opoziční zastupitelé Robert Zeman (Pro Prachatice) nebo Růžena Štemberková (KDU-ČSL). Oba ho ale ve svých projevech kritizovali, kromě jiného kvůli projektům úprav Malého náměstí nebo nové knihovny.

Autoři | Foto Jihočeši 2012

Štítky Prachatice, starosta, Martin Malý, vila, petice, projekt, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice chtěla odvolat prachatického starostu, neuspěla  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.