Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prachatice mají jako poslední okresní město na jihu Čech babybox

V jižních Čechách byl dnes instalován nový babybox. Najdeme ho v Prachaticích nedaleko novorozeneckého oddělení tamní nemocnice. Město bylo poslední, které skříňku pro odložené děti v kraji nemělo. Na jihu Čech už bylo v babyboxech nalezeno celkem 11 dětí.

Na umístění babyboxu v Prachaticích se domluvil zakladatel skříněk pro odložené novorozené děti Ludvík Hess s ředitelem nemocnice Michalem Čarvašem. Prachatický babybox je 79. v České republice. „Bude umístěn napravo od hlavního vchodu v prosklené stěně do chodby, jen pár metrů od novorozeneckého oddělení. Z vnitřní strany jej bude hlídat vycpaný velbloud v životní velikosti,“ uvedl na webu Hess s tím, že první holčička, který zde bude odložená ponese jméno Mária po dětské lékařce Márii Liptákové, která se na detailech umístění babyboxu podílela.

Za 16 let bylo ve speciálních skříňkách odloženo už 214 dětí. Na jihu Čech to dělá celkem 11 dětí. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Ohodnoť článek

Foto babybox.cz | Zdroj ČTK, babybox.cz

Štítky Prachatice, Babybox, Ludvík Hess, nemocnice, novorozeně, Česko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice mají jako poslední okresní město na jihu Čech babybox  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.