Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Svatá Maří získala 150 tisíc korun za vybudování místa pro odpočinek, nahradilo zchátralý hostinec

Svatá Maří na Prachaticku představila v soutěži Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje nejúspěšnější projekt – vybudovala místo pasivního odpočinku na své návsi. Bodoval i městys Stádlec na Táborsku s památníkem obětem holocaustu a Žďár na Písecku, který v Nové Vsi opravil budovu hasičské zbrojnice. Výsledky soutěže vyhlásil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba dnes na tiskové konferenci.

Cílem soutěže je ukázat způsoby využití krajských příspěvků, ty hodnotila pětičlenná komise. „Naše hodnotící komise neměla jednoduchý úkol. Hodnotili jsme celkem 155 projektů a každý měl nejen svou váhu, ale také přidanou hodnotu, která spočívá v zapojení občanů a v jejich dobrovolné práci. Z malých peněz tak vznikla velká díla,“ řekl náměstek hejtmana pro krajské dotace Pavel Hroch.

Prvenství v soutěži a s ním spojený finanční dar 150 tisíc korun získala Svatá Maří na Prachaticku, která na místě zchátralého bývalého hostince vybudovala místo pro pasivní odpočinek místních i turistů. Zastupitelé navíc investovali do rekonstrukce sklepních prostor, které se pod původní budovou hostince zachovaly.

Druhé místo a 100 tisíc korun získal městys Stádlec na Táborsku za vybudování pomníku obětem holocaustu. Monument připomíná stádlecké židy, kteří byli deportováni do koncentračních táborů Terezín a Osvětim.

Žďár na Písecku, který v roce 2019 opravil hasičskou zbrojnici v Nové Vsi, obsadil třetí místo a získal příspěvek 50 tisíc korun. Žďárští opravili střechu zbrojnice, osadili nová vrata a uvnitř i zvenku udělali nové omítky. Nově opravená zbrojnice slouží místním dobrovolným hasičům jako sklad drobné požární techniky.

„Jihočeský venkov má obrovský význam a ačkoli se jedná o malé obce, které ve svých rozpočtech nemají peněz nazbyt, je důležité, aby existovaly programy, ze kterých mohou čerpat a zvelebovat svá území. Krajský Program obnovy venkova takový je a svou funkci plní. Ocenění patří všem 57 obcím, které se do soutěže přihlásily,“ řekl hejtman Martin Kuba.

Soutěž Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje letos nahradila Vesnici roku, která se druhým rokem neuskutečnila kvůli pandemii. Soutěže se mohly účastnit obce do dvou tisíc obyvatel, které získaly v období 2016 až 2020 dotaci z Programu obnovy venkova Jihočeského kraje. Celkem se zapojilo 57 obcí se 155 projekty. Největší zastoupení mělo Písecko, odkud soutěžilo 12 vesnic.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky Svatá Maří, soutěž, Jihočeský kraj, venkov, hospoda, Martin Kuba, okres Písek, okres Tábor, okres Prachatice, Stádlec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatá Maří získala 150 tisíc korun za vybudování místa pro odpočinek, nahradilo zchátralý hostinec  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.