Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kde bydlí panenky. Výstava, na které najdete kus vlastního dětství

PR článek

Nenechte si ujít jedinečnou výstavu bytečků, kuchyněk a pokojíčků pro panenky s kompletním vybavením. V pořadí již třetí výstavou, kterou Prachatické muzeum realizuje ve spolupráci s Klubem Panenky ČR, se autorky Alena Zemanová a Romana Mathausová zaměřily na bydlení panenek.

Vzpomenout si, je kouzelné

Stejně jako řada návštěvníků výstavy Kde bydlí panenky, nejspíš i Vy na vlastní kůži zažijete ten pocit, kdy pohled na jeden z pokojíčků, kuchyněk, nebo vystavených drobných předmětů, přivolá dávno zapomenuté vzpomínky na doby, kdy jste si sami naplno užívali dětských her. Poznáte, jaké to je dívat se na věc, se kterou jste si denně hráli a právě jste si na to opět vzpomněli. Nebo Vám třeba jen připomíná babiččinu kuchyň. O to silnější takový zážitek je, když ho můžete sdílet se svými dětmi, vnoučaty, se svými blízkými.

Na výstavě Kde bydlí panenky můžete sledovat jak a kde bydlí kouzelná bytost dětí, ale i nás dospělých. Pohromadě uvidíte ojedinělou sbírku pokojíčků, kuchyněk a bytečků s jejich vybavením, které dokonale kopírují styl bydlení v době, ve které byly vyrobeny. Často se jedná o pokojíčky zhotovené po domácku. Zastoupena je ale i výroba menších manufaktur a později i výrobních družstev. Na výstavě samozřejmě nechybí ani panenky a neoddělitelné součásti z jejich kouzelného světa. Drobné nádobíčko a jiné miniatury.

Výstava Kde bydlí panenky je v Prachatickém muzeu otevřena každý den, kromě pondělí, až do 30. prosince 2021. Součástí výstavy je i doprovodný program a 20. listopadu 2021 proběhne v Prachatickém muzeu celodenní předvánoční workshop výroby kloubového medvídka s Romanou Mathausovou, spoluautorkou výstavy Kde bydlí panenky. Pokud máte chuť si vyzkoušet svoji zručnost a vyrobit si krásnou dekoraci, nebo nevšední dárek pro někoho Vám milého, nezapomeňte se zaregistrovat. Počet míst na kurzu je omezen. Více zde.

Trocha historie

Panenky nás provázejí od počátků naší civilizace a jejich význam se v průběhu věků měnil. Panenky měly svou úlohu při náboženských obřadech, kultovních rituálech, plnily úlohu talismanů, jako luxusní dekorační předměty byly znakem prestiže jejich majitele, ale byly zde především jako hračky. Nejstarší dochovaná panenka, hračka, je vyrobena z alabastru a pochází z období Mezopotámie.

Výstava KDE BYDLÍ PANENKY do 30. prosince 2021
Prachatické muzeum
Velké náměstí 13
383 01 Prachatice

Rozmach řemeslné výroby panenek nastává v Evropě na přelomu 17. a 18. století. Většinou to byly panenky soustružené s malovaným obličejem, vlásky a šitými šatečky. Většina výroby pocházela z Tyrolska, Bavorska a Durynska. Menší dílny existovaly také ve Francii a Británii. Z rakouských a bavorských Tyrol pocházejí dřevořezbové kloubové panenky.

Na území Čech začala drobná výroba panenek vznikat od poloviny 18. století. Z původně nedokonalých panenek s dřevěnou hlavou a hadrovým tělem, které byly alternativou k drahým panenkám ze zahraničí, se české dílny vypracovaly k výtvarně i technicky zvládnutým výrobkům, které svou kvalitou konkurovaly i renomovaným výrobcům a značkám.

V 19. století pak přichází spolu s novými technologiemi rozsáhlá výroba krásných biskvitových panenek. Započal tak zlatý éra panenek, která trvá dodnes.

Z čeho je panenka

Na výrobu panenek se používaly a používají nejrůznější materiály. Jsou to materiály přírodní, především dřevo a textil. S rozvojem technologií přišla na řadu papírmašé, keramické materiály jako biskvit, parain a glazovaný porcelán. Ze syntetických látek to byl celuloid, plast a v současnosti nejvíce rozšířený materiál PVC. Z čeho je vyrobena ta Vaše?

Klub panenky ČR

Veškeré exponáty vystavené na výstavě Kde bydlí panenky v Prachatickém muzeu pocházejí ze sbírek Klubu Panenky ČR. Autorky výstavy paní Alena Zemanová a Romana Mathausová jsou jeho dlouholetými členkami a kromě sběratelství panenek a medvídku se věnují i jejich výrobě a restaurování.

Klub Panenky ČR byl založen v roce 1999 a sdružuje sběratele a obdivovatele starožitných panenek a medvídků, ale také návrháře, výrobce, sběratele a obdivovatele panenek novodobých. Mezi členky Klubu Panenky ČR patří také sběratelky nádobíčka, nábytku, kočárků a dalších doplňků, které k panenkám patří. Členky klubu se zajímají o výrobu panenek z porcelánu a papírmašé, panenky také restaurují. Na jejich výstavách můžeme vidět vedle panenek starožitných, také ty novodobé od našich i zahraničních autorů.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Prachatické muzeum, výstava, panenky, pokojíčky pro panenky, výlet s dětmi, panenka, Česko, výroba, materiál, dětství, Tyrolsko, Evropa, Francie, Velká Británie, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde bydlí panenky. Výstava, na které najdete kus vlastního dětství  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.