Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Boží muka našel člen Horské služby Šumava na staré cestě. S kolegy se pustí do opravy

Žádost o pomoc zveřejnila na svém facebookovém profilu Horská služba Šumava - Kvilda. Jeden ze členů totiž před časem našel na staré cestě boží muka. Tým je chce opravit, potřebuje ale litinový či železný kříž.

Nálezce božích muk si nepřál uvést své jméno ani místo, kde se nachází. „Místo vám neprozradím, aby si pro to někdo nedošel. Mohu ale říct, že se nachází v místech starých historických cest,“ řekl redakci člen Horské služby Šumava. 

S kolegy chce boží muka opravit. K tomu je ale potřeba litinový či železný kříž. „Kříž jsem hledal s pomocí detektoru, často se totiž nachází nedaleko, ale nebyl jsem úspěšný. Nový stojí nejméně 15 tisíc korun. Proto jsme zveřejnili výzvu na Facebooku. Už se nám pár lidí ozvalo, snad to dopadne. Až ho budeme mít, pustíme se do oprav. Když to dopadne dobře, zveřejníme další informace,“ sdělil. 

Členové horské služby z Kvildy už v minulosti opravili jeden křížek. „Jde nám o krajinu a historii tohoto regionu,“ vysvětlil nálezce. Zájemci, kteří by chtěli pomoci, se mohou obrátit na členy horské služby přes facebookový profil, web či přímo na základně. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Šumava - Kvilda

Štítky Šumava, horská služba, Kvilda, boží muka, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Souček

Pokud by šlo o boží muka, pak jim chybí celá kaplice, na jejíž vrchol kříž patří. Boží muka z konce 19. století obvykle vypadají trochu jinak. Tohle mi ale přijde spíš jako kamenný podstavec pod litinový kříž.

Sobota, 7. května 2022, 17:34Odpovědět

Boží muka našel člen Horské služby Šumava na staré cestě. S kolegy se pustí do opravy  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.