Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před dvaceti lety rozkryla policie plánovanou vraždu novinářky Slonkové

Dnes uplynulo přesně dvacet let od momentu, kdy policie oznámila, že obvinila čtveřici osob z plánování nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Jedním z hlavních aktérů neobvyklého případu byl někdejší generální tajemník ministerstva zahraničí Karel Srba. Důvodem zamýšlené likvidace reportérky deníku Mladá Fronta Dnes bylo to, že ve svých článcích často poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky na ministerstvu a psala o jeho majetkových poměrech. Korunní svěděk a muž najatý k vraždě žil ve Vimperku na Prachaticku.

Citron z podsvětí

Podle soudů si Srba vraždu nepohodlné novinářky objednal u své přítelkyně Evy Tomšovicové, která si na ni najala podnikatele Michala Novotného a Petra Volfa. Plánovaným vykonavatelem msty byl vimperský recidivista Karel Rziepel. Muž známý v místním podsvětí pod přezdívkou "Citron" nejprve dostal za úkol Slonkovou zabít pomocí plastické trhaviny, později byla jako vražedná zbraň zvolena pistole. Rziepel však připravovanou akci prozradil policii, která poté zinscenovala novinářčino zmizení.

Za vraždu měl Citron dostat 200 tisíc korun. Policii řekl, že je Slonková pěkná žena a bylo by jí škoda, uvedl server iDnes.cz v roce 2002. Podle zpravodajského portálu měl jít Rziepel na policii krátce poté, co od dvou vimperských podnikatelů - obviněných Michala Novotného a Petra Volfa - převzal igelitovou tašku s 310 gramy semtexu a roznětkou. Obvinění mu měli dát také peníze na cestu do Prahy a fotografii Slonkové.

Podnikatelé si muže najali díky jeho kriminální minulosti. „Byl jsem čtrnáctkrát odsouzen, většinou za majetkovou trestnou činnost, odseděl jsem 14 let, ale nespáchal jsem žádné násilí," uvedl v roce 2002 muž najatý k vraždě, který tehdy žil nedaleko centra Vimperka. 

Na základě odposlechů telefonátů, zachycených textových zpráv a dalších důkazů kriminalisté nakonec zadrželi všechny čtyři osnovatele trestného činu. Tomšovicová, Volf a Novotný se policistům v podstatě doznali, nicméně tvrdili, že ve skutečnosti smrt Slonkové nechtěli. Srba naproti tomu od počátku jakoukoliv spojitost s plánovanou vraždou odmítal a tvrdil, že se stal obětí zpravodajské hry. Budějovický krajský soud však Srbově tvrzení neuvěřil a koncem června 2003 jej za objednání vraždy poslal na osm let do vězení. Tomšovicová odešla od téhož soudu se šestiletým trestem, stejně jako Novotný. Petra Volfa poslal soud za mříže na čtyři roky.

Proměna ve vězení

Verdiktem českobudějovického soudu ale kauza přípravy nájemné vraždy novinářky neskončila. V prosinci 2006 Vrchní soud v Praze Srbovi, Tomšovicové i Novotnému trest zpřísnil na 12 let a v říjnu 2007 Nejvyšší soud tento rozsudek potvrdil. Srbu, který se podle posudků psychologů za mřížemi výrazně změnil k lepšímu, soud po odpykání dvou třetin trestu v září 2010 podmínečně propustil na svobodu.

Bývalý blízký spolupracovník a úředník exministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) Srba poté čelil ještě žalobě za údajně nevýhodný pronájem Českého domu v Moskvě. Pražský městský soud však kvůli amnestii tehdejšího prezidenta Václava Klause Srbovo trestní stíhání počátkem roku 2013 zastavil.

Muž přezdivaný Citron si později odpykal pětiletý trest za pokus o vraždu známého. Označil to za komplot policie, protože se podle svých slov stal nepotřebným. Trest dostal v roce 2005 a roce 2010 byl propuštěn. Ve veřejném prostoru se Karel Rziepel znovu objevil v roce 2016. Rozhovor s ním tehdy zveřejnil server Seznam Zprávy. Rziepel řekl, že se odstěhoval do Itálie, kde žije, a zároveň nemusí chodit do práce, protože dostává z neznámého zdroje pravidelný příjem. 

„Kdybych se vrátil do Čech, zlatá žíla by vyschla. Proč bych to dělal? Tady je mi dobře, mám tu svatý klid a nemusím chodit do práce,“ citoval jeho vyjádření zpravodajský portál. Kdo mu peníze dává, neprozradil. „Jsem s ním ve spojení. Vždycky se domluvíme, kde se potkáme, a on mi tam přiveze finanční injekci. Je jasný, že mi to nemůže posílat poštou na účet,“ řekl také Rziepel redaktorům Seznam Zprávy. 

Rziepel se o několik dní později ozval novinářům znovu. V dlouhé zprávě napsal, že se nic z jeho vyjádření nezakládá na pravdě. „Jednalo se pouze o takovou smyšlenou hru bez hranic !!! Můj zájem Vás poslouchat mohu opřít o skutečnost, že jsem potřeboval zjistit, co o mě a mém působení v zahraničí víte, nebo ještě se dozvěděl !!!“ napsal mimo jiné redaktorům, kteří celou zprávu zveřejnili. Od roku 2017 je jeho facebookový profil neaktivní. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Sabiny Slonkové

Štítky ČR, kriminalita, 22. července, Srba, vražda, Sabina Slonková, policie, Karel Srba, Michal Novotný, Petr Volf, Vimperk, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, okres Prachatice, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před dvaceti lety rozkryla policie plánovanou vraždu novinářky Slonkové  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.