Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prachatice zdvojnásobily participativní rozpočet. O akci nebyl dříve velký zájem, dodává bývalý starosta

Prachatice meziročně zdvojnásobily sumu pro takzvaný participativní rozpočet, díky němuž lidé sami určují, na co dá radnice peníze. Letos město vyhradí 200 tisíc korun. O návrzích budou lidé hlasovat v polovině roku. Podle bývalého vedení města nebyl o participativní rozpočet moc velký zájem.

"V tom, jak projekt funguje, jsme nic zásadně neměnili, ovšem zdvojnásobili jsme objem peněz, o kterých mohou občané sami rozhodovat. Letos bude k dispozici dvě stě tisíc korun. Doufám, že se nám sejde co nejvíc zajímavých podnětů a občané se v hojném počtu zapojí i do výběru těch vítězných," řekl starosta Jan Bauer (ODS). Náměty lze posílat od 1. března do 1. května. V polovině roku o nich budou lidé hlasovat.

O akci nebyl dříve ve městě velký zájem, uvedlo bývalé vedení města. "U nás v Prachaticích není participativní rozpočet nijak zvlášť populární a vyhledávaný. Museli jsme často skoro občany přemlouvat, aby se na možnosti podívali. Teprve po opakovaných veřejných pobídkách se nám něco sešlo," řekl bývalý starosta Martin Malý (Nezávislí). Pro radnici to byla spíš informace, co by si obyvatelé přáli, dodal. Řadu věcí, na něž z tohoto rozpočtu nezbyly peníze, vybudovalo pak město samo.

Prachatice, v nichž žije téměř 11 tisíc lidí, mají letos rozpočet s příjmy 305,6 milionu a výdaji 315,4 milionu korun. Schodek necelých deset milionů pokryjí z rezerv minulých let. Město investuje 44 milionů. Radní počítají v rozpočtu i s penězi na přípravu projektů spjatých s bydlením a energetickými úsporami. Chystají návrat akce Bohemia Jazz Fest do města, chtějí také zavést farmářské trhy.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice zdvojnásobily participativní rozpočet. O akci nebyl dříve velký zájem, dodává bývalý starosta  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.