Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci naposledy použijí raketové komplety z osmdesátých let

Strakonický protiletadlový útvar bude naposledy střílet z raketových kompletů S-10, které využívá téměř 40 let. Techniku vyráběnou v bývalém Sovětském svazu použijí vojáci v příštím týdnu při cvičení v Doupově. Komplety S-10 potom armáda vyřadí. Strakonický protiletadlový útvar místo nich získá moderní techniku RBS-70 NG.

Protiletadlový útvar má 16 kompletů S-10. Při střelbách v Doupově použije čtyři z nich. Na základě smlouvy za přibližně 950 milionů korun bez daně se švédskou společností Saab získají strakoničtí vojáci během tohoto a příštího roku novou techniku. „První část dodávky převezmeme na konci letošního roku," uvedl zástupce velitele strakonického útvaru Jaroslav Daverný.

Protiletadlové komplety S-10 zařadila tehdejší československá armáda do své výzbroje v roce 1983. Některé strakonické vojáky tato technika provází velkou část jejich profesní kariéry. „Troufám si říct, že pro každého, kdo u této zbraně sloužil, se jedná o srdcovou záležitost. Hodně jsme s těmito komplety zažili a prožili," uvedl nadrotmistr Pavel Skořepa, který je u armády 16 let.

Strakonický útvar při střelbách v Doupově stráví necelý týden. Kromě zmiňovaných kompletů S-10 použije také typy RBS-70 a S-2M. Na simulované vzdušné cíle vyšlou vojáci přibližně osm desítek střel.

Autoři | Foto Jana Samcová

Štítky armáda, Strakonice, novinky, technika, Sovětský svaz, Saab, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci naposledy použijí raketové komplety z osmdesátých let  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.