Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Terminál autobusového nádraží ve Strakonicích se proměnil v galerii. Vystavují zde nadaní žáci umělecké školy

PR článek

Běžně se účastní soutěží po celém světě. Když jim to však pandemická situace neumožnila, dočkali se žáci strakonické základní umělecké školy podpory alespoň doma. Díky spolupráci s ČSAD STTRANS si mohou cestující na novém autobusovém nádraží zpříjemnit chvíle čekání výstavou děl nadaných žáků.

Úspěšní doma i v zahraničí

Žáci výtvarného oboru ZUŠ Strakonice pod vedením Ivany Schwarzové pravidelně vystavují nejen v České republice, ale i za hranicemi země a kontinentu. Letos v březnu se například strakonické děti zúčastnily světového bienále dětského umění v japonské Kanagawě. Z více než osmi tisíc prací z 56 zemí světa uspělo hned pět žáků ze Strakonic, přičemž jedna získala dokonce nejvyšší ocenění od Prezidenta japonské agentury pro mezinárodní spolupráci.

„Každoročně se účastníme několika mezinárodních soutěží. Naši žáci přivezli ocenění nejen z Japonska, ale i Hongkongu, Makedonie nebo Slovenska,” doplňuje Schwarzová. 

Nový terminál zdobí velkoformátové obrazy

Vzhledem k pandemické situaci však mají děti velmi omezené možnosti prezentace své práce. Školu proto oslovil ředitel společnosti ČSAD STTRANS Vladimír Warisch s nabídkou uspořádání výstavy v novém terminálu autobusového nádraží. 

„Se strakonickou uměleckou školou spolupracujeme už řadu let, mimo jiné nám například malují návrhy na kalendáře či vánoční přání. Prezentace dětských obrazů v industriálním prostoru Dopravního terminálu ve Strakonicích určitě potěší – zejména v této době – spoustu cestujících,” prohlásil Warisch. 

Ivana Schwarzová přijala nabídku s nadšením a strakonické autobusové nádraží tak od jara zdobí několik velkoformátových děl. „Obrazy jsou vytvořené linorytem. Jde o časově velmi náročnou techniku, která vyžaduje zručnost i trpělivost,” dodává Schwarzová. Původní díla jsou přitom ve formátu A3. „S nápadem mnohonásobně zvětšit díla našich žáků přišel pan Warisch a výsledek vypadá skvěle,” pochvaluje si Schwarzová.

¨

Pozitivní reakce dětí, rodičů i cestujících

Betonové stěny terminálu nádraží tak během prvního čtvrtletí letošního roku rozveselily čtyři obrazy dětí ve věku od sedmi do devíti let. Od května vídají cestující nové dva obrazy a dvě koláže dalších děl. 

„Máme nadšené ohlasy od rodičů i běžných cestujících,” říká spokojeně ředitel. Spolupráce se strakonickou uměleckou školou tak podle něj bude určitě pokračovat i v budoucnu.  „Výstava se bude obměňovat, za což jsem ráda. Více dětí se může "pyšnit" svým vystaveným obrazem,” uzavřela Schwarzová.

Moderní terminál vznikl během jediného roku

Nový autobusový terminál propojující vlakové nádraží a přilehlý supermarket vybudovala společnost ČSAD STTRANS během pouhého roku. Stavba za 55 milionů korun začala v listopadu roku 2017, první autobusy z terminálu vyjely začátkem prosince 2018.

Autobusový terminál nabízí deset odjezdových a příjezdových stání a čtrnáct parkovacích míst pro autobusy. Lidem pak vedle terminálu slouží i parkoviště pro stovku osobních aut.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Strakonice, autobus, terminál, zuš strakonice, výstava, děti, žáci, autobusové nádraží, umělecká škola, ČSAD, Česko, Japonsko, Slovensko, Severní Makedonie, Hongkong

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terminál autobusového nádraží ve Strakonicích se proměnil v galerii. Vystavují zde nadaní žáci umělecké školy  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.