Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strakonická teplárna obnoví dodávky pro Energo 1. července

Strakonická teplárna obnoví ve čtvrtek dodávky tepla firmě Energo. V červenci dodá Energu nasmlouvaných 60 gigajoulů (GJ) tepla, což je podle odhadu teplárny polovina množství, jež Energo potřebuje. Teplárna proto navrhla uzavřít novou smlouvu, což Energo odmítá. Vyplývá to z informací teplárny na webu. Firmy spolu vedou od roku 2019 spor o platby za teplo.

Obyvatelé 14 bytových domů na strakonickém sídlišti Šumavská byli minulý týden pět dní bez teplé vody poté, co teplárna kvůli sporům o platby přerušila dodávky Energu, které zásobuje i domy na sídlišti Šumavská. Minulou sobotu spustila distribuční firma Energo provizorní zdroj tepla.

Za červen mělo Energo podle generálního ředitele teplárny Pavla Hřídela domluvený odběr 120 GJ, na červenec i srpen shodně 60 GJ. „Teplárna vyzvala pana Němečka k uzavření nové smlouvy, která přesně reflektuje potřeby konečných spotřebitelů. Pan Němeček na naše opakované výzvy k jednání vůbec nereaguje. Z jakého důvodu tak činí, nám není známo," uvedla teplárna. Parametry aktuální smlouvy podle teplárny nezajistí potřebné dodávky tepla v následující topné sezóně.

Jednatel firmy Energo Roman Němeček dnes řekl, že množství dané smlouvou je pouze přibližné. „Není možné zjistit, kolik teplé vody sídliště odebere. Toto (smluvní) množství není závazné a je protizákonné odpojovat dodávky tepla a svádět to na nasmlouvané množství, které je pouze orientační," řekl Němeček. Dodal, že smlouvu s teplárnou uzavřel v květnu a není důvod podepisovat novou.

Energetický regulační úřad (ERÚ), který podá na vedení teplárny i starostu města trestní oznámení, zahájil kontroly teplárny i Energa. Teplárna se podle ERÚ chová k lidem bezohledně a starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) dává zájmům teplárny přednost před zdravím občanů. Starosta toto tvrzení odmítl. Město vlastní v teplárně 77,3 procenta akcií. Generální ředitel teplárny Pavel Hřídel řekl, že trestní oznámení ERÚ nic neřeší. Energo podle něj odebíralo teplo neoprávněně a neplatí za něj.

Teplárna a Energo se spolu soudí o platby, jde o miliony korun. Dodávky přerušila teplárna letos třikrát: v lednu, květnu a červnu. „Současná nestabilní situace nastala pouze a jen z důvodu nepochopitelného jednostranného rozhodování ERÚ ve prospěch soukromé společnosti Energo, a to zcela bez ohledu na zájem konečného zákazníka," uvedla teplárna, jež vytápí 7000 domácností a desítky firem.

Teplárna v pondělí obnovila dodávky teplé vody pro ulice Nádražní, Tovární, Volyňská, Povážská a Šumavská. Po bouřích musela totiž odstavit parovodní trubky zásobující výměníkovou stanici v Tovární ulici a s hasiči vodu odčerpat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Teplárna Strakonice / facebook.com

Štítky ČR, teplo, správa, Strakonice, platba, Energetický regulační úřad, Roman Němeček, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna obnoví dodávky pro Energo 1. července  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.