Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve státech vás lidé zastavují na ulici a děkují, říká voják po prestižním kurzu

Nadpraporčík Zdeněk Chvosta z 25. protiletadlového raketového pluku absolvoval prestižní kurz vyšších praporčíků amerického letectva. Získané poznatky by nyní rád využil ve prospěch strakonického útvaru.

Kurz byl zaměřený na vedení lidí. „Na každém kroku jsem se tam setkával s tím, že velitelé a vyšší praporčíci ozbrojených sil jsou vedeni k tomu, aby se starali o své podřízené, respektovali jejich práci a vážili si každého vojáka,“  vysvětluje nadpraporčík Zdeněk Chvosta.

„Zachovat si obrovskou pokoru vůči lidem a nezapomínat ani na toho posledního vojáka v nejnižší hodnosti, je kladeno na srdce i funkcionářům, kteří v budoucnu budou zastávat vysoké funkce v americkém Pentagonu,“ popisuje Chvosta. 

Na akci bylo pouze pět účastníků ze zahraničí

Dobrý dojem na něj udělal i to, jak americká společnost vnímá příslušníky ozbrojených složek. „Lidé vás zastavují na ulici a děkují vám za vaši službu. Provozovatelé restaurací, obchodů a služeb poskytují vojákům automaticky slevy. Na letišti vás nechají jako prvního nastoupit do letadla, protože jste voják,“ popisuje strakonický vrchní praporčík.

Vizitka
Nadpraporčík Zdeněk Chvosta zastává u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích funkci vrchního praporčíka. V Armádě ČR slouží 21. rokem. Žije v Písku a mezi jeho záliby patří rodina, chalupa a motocykl. Ve volném čase se rád věnuje i střelbě.

Kurz byl určený pro příslušníky amerického letectva, ale účastnilo se ho i několik vojáků z ostatních složek. Na akci bylo 240 lidí, přičemž pouze pět z nich bylo ze zahraničí - Chorvatska, Nizozemí, Norska, Nigérie a Česka. Vojáci řešili výhradně vedení lidí. Samostatnou kapitolou byla oblast řešení problémů, účastníci se věnovali také tomu, jak se lidé v práci k sobě chovají, nebo spolu vycházejí.

„Velkým přínosem pro mě bylo téma vícegenerační bojové jednotky. Detailně jsme probírali, jak pracovat s jednotlivými generačními skupinami, jak k nim přistupovat a jak je motivovat. Pomohlo mi to v tom, jak mám komunikovat s mladšími vojáky,“ prozrazuje nadpraporčík Chvosta.

Kurz, který se konal na vojenské základně Gunter v americkém státě Alabama, byl intenzivní a náročné byly i podmínky, jak se na akci dostat. Kromě výborné znalosti angličtiny, kterou prověřilo přezkoušení na americké ambasádě, bylo nutné absolvovat psychotesty, zdravotní prohlídku a vyplnit řadu dotazníků a prohlášení.

Předání certifikátu o absolvování kurzu. Zdroj: archiv nadpraporčíka Zdeňka Chvosty

Zkušenosti chce nadpraporčík Chvosta využít i při své službě u protiletadlového pluku ve Strakonicích. „V Armádě ČR je běžné, že velitelé každoročně zpracovávají služební hodnocení na své podřízené. Rád bych zkusil zavést i opačný přístup, a sice že velitelé získávají zpětnou vazbu od vojáků. Jako největší kámen úrazu vidím v anonymitě, která musí být dodržena,“ popisuje jeden z nápadů.

„Rád bych se věnoval i organizační kultuře. Cílem je, aby lidé chodili do práce rádi, byli motivovaní a aktivně se zapojovali do úkolů, které útvar řeší,“ dodává Chvosta.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv nadpraporčíka Zdeňka Chvosty

Štítky Armáda České republiky, Strakonice, Pentagon, Norsko, Nizozemsko, Česko, Chorvatsko, Nigérie, Alabama

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve státech vás lidé zastavují na ulici a děkují, říká voják po prestižním kurzu  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.