Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Strakonice koupí od firmy Energo teplovod, vyřeší tak spor o teplo

Strakonice koupí teplovod na sídlišti Šumavská. Město tak chce vyřešit vleklý spor o dodávky tepla, který vedla firma Energo, vlastník teplovodu, se strakonickou teplárnou. Teplovod a další zařízení i s pozemky koupí radnice zhruba za 15 milionů korun. Koupi dnes schválilo všech 18 přítomných zastupitelů. Ředitel teplárny Pavel Hřídel, který dnes končí ve funkci, označil koupi za rizikovou investici a cenu za příliš vysokou.

„Vedlo nás k tomu (koupi) především to, abychom zabezpečili dodávky tepla pro oblast, kde dlouhodobě panují spory mezi teplárnou a vlastníkem teplovodu. Odkoupení jeho zařízení jsme viděli jako cestu, jak odstranit překážky a nastolit normální poměry, že ten, kdo vyrábí i dodává konečným zákazníkům,“ řekl dnes místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Město je většinovým akcionářem, drží v teplárně 77,3 procenta akcií. Podle místostarosty blokuje spor i modernizaci sídlišť a žádosti o dotace.

Teplárna loni několikrát přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Jeho obyvatelé tak byli opakovaně bez tepla a teplé vody. Teplárna a Energo vedou spor o platby za odběry, věc řeší soudy.

Teplárna vytápí sedm tisíc domácností

Smlouvy podepíše město pod podmínkou, že Energo složí u notáře částku, kterou dluží městské společností TC Přádelna Strakonice. Podle radních je to zhruba milion korun. Loni získalo město od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) licenci pro TC Přádelna, která začala fungovat jako odběratel a dodavatel energií. Dodávala Energu, s nímž vede spor teplárna. Cílem bylo zajistit dodávky tepla na sídlišti Šumavská. Podle města ale Energo neplatilo ani Přádelně. Podle Oberfalcera se na složení sumy u notáře s firmou Energo radní dohodli.

Radnice koupí teplovod včetně zařízení výměníkových stanic. Peníze město vezme z prostředků minulých let. Pavel Hřídel označil koupi za rizikovou investici. Podle odborníka, jejž oslovil, by skutečná cena měla být 7,8 milionu, tedy asi o polovinu nižší. „Rozvody pro topení jsou více než za polovinou životnosti, rozvody pro teplou vodu jsou na hraně životnosti nebo za životností,“ uvedl Hřídel.

Strakonická teplárna vytápí 7 000 domácností a desítky firem. V roce 2020 měla tržby 314,3 milionu a zisk po zdanění 2,9 milionu. Předloni prodala 455,2 terajoulu (TJ) tepla. Vyplývá to z výroční zprávy. Podle Hřídele byl předloni zisk EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) 67 milionů. Loni měla teplárna výnosy přes 322 milionů Kč a skončila v zisku před zdaněním 13,6 milionu korun. Zisk EBITDA byl loni 57,5 milionu korun, sdělil Hřídel. Teplárna také nakupuje emisní povolenky na několik let dopředu, nyní tak má zásobu v hodnotě přes 260 milionů korun.

Novým ředitelem teplárny po Hřídelovi by se měl stát generál Pavel Bulant. Od 1. června bude členem představenstva, které pak zvolí svého předsedu. Bulant zvítězil ve výběrovém řízení.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, správa, teplo, Strakonice, sídliště, Petr Pavel, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice koupí od firmy Energo teplovod, vyřeší tak spor o teplo  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.