Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Strakonice uvolní 30 milionů na energie nebo podporu pro děti a seniory

Strakonice uvolní z rozpočtu téměř 30 milionů korun na mimořádné výdaje. Náklady souvisí především se současnou ekonomickou situací a energetickou krizí. Peníze budou použity například na navýšené částky za energie ve zřizovaných organizacích nebo na dotační program Jihočeského kraje pro seniory a děti.

Místostarosta města Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost) ČTK řekl, že si však radnice nebude kvůli novým výdajům peníze půjčovat a opatření nijak výrazně nezmění bilanci rozpočtu. „Máme rezervy z minulých let a naspořené finance, takže se bude jednat jen o přesuny peněz, i když jsou to přesuny významnější," uvedl.

Zastupitelé například rozhodli o tom, že město uvolní téměř sedm milionů na projekt odkanalizování lokality Ostrov. „Jedná se o částku na vícepráce," řekl místostarosta. Strakonice navíc navýší příspěvky na zřizované organizace a to především kvůli rostoucím cenám energií. V součtu to bude více než osm milionů korun. „Loni už jsme na to při rozpočtu reagovali s ohledem na pád některých distributorů, ale ukázalo se, že to nestačí. Takže po půlroce jsme se k tomu vrátili a museli to upravit," uvedl Oberfalcer.

Více než sedm milionů Strakonice dají seniorům, rodinám s dětmi do tří let a rodinám s dětmi s postižením na pomoc kvůli rostoucím cenám energií. Jedná se o dotační program Jihočeského kraje, na jehož nákladech se mají z 50 procent podílet také města a obce. Vedení radnice předpokládá, že bude muset v programu zpracovat přes 2000 žádostí strakonických občanů. „Našim obyvatelům se snažíme dlouhodobě pomoci, protože máme zdarma MHD a zrušili jsme poplatky za odpad," dodal místostarosta.

Strakonice, v nichž žije asi 23 tisíc lidí, mají letos rozpočet s příjmy 562,7 milionu korun a výdaji 650,9 milionu. Schodek rozpočtu 88,2 milionu kryjí z prostředků z minulých let. Hlavní investice jsou oprava bazénu, zimního stadionu či Zvolenské ulice. Město plánovalo kapitálové výdaje téměř 170 milionů. Některé loňské investice převedlo na letošek.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, energie, sociální, Strakonice, rozpočet, peníze, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice uvolní 30 milionů na energie nebo podporu pro děti a seniory  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.