Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Strakonická teplárna vytěsní drobné akcionáře. Město tak získá sto procent akcií

Strakonická teplárna letos vytěsní drobné akcionáře, kteří drží deset procent akcií. Město na to vyčlenilo 15 milionů korun a získá 100 procent akcií. Za jejich výkup dá kolem 14 milionů, cena za akcii je 855 korun. Záměr vytěsnit drobné akcionáře schválilo minutý týden 13 z 19 přítomných zastupitelů. V budoucnu by mohl do teplárny vstoupit investor, který by měl menšinový podíl a většinu v představenstvu.

„Strakonice dlouhodobě vlastnily přes 77 procent akcií. Měly sice většinu, takže si město mohlo teoreticky prosadit, co chtělo. Zároveň ale nedávná minulost v souvislosti s (výpadkem) dodávek tepla ukázala, že řízení podniku není tak jednoduché, když je nesoulad mezi vlastníkem a managementem. Rozdrobené vlastnictví malých akcionářů nemá žádný přínos pro řízení, je to jenom komplikace při rozhodování. Stoprocentní vlastnictví je něco dramaticky jiného," řekl minulý týden místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Akcie ohodnotila skupina ČSOB.

Do loňského jara držela radnice 77,3 procenta akcií. Loni v létě koupila za 15 milionů podíl firmy Teplárna Kladno ze skupiny Sev.en Energy, jež měla 13,4 procenta akcií. V podniku vlastní nyní město 90 procent akcií, vytěsnit potřebuje desítky drobných akcionářů. Teplárna s radnicí to chtějí udělat na letošní valné hromadě koncem června.

Vytěsnění akcionářů kritizoval zastupitel, bývalý starosta a menšinový akcionář teplárny Pavel Vondrys (Jihočeši 2012). „Díky drobným akcionářům se podařilo v teplárně v minulosti leccos zachránit. Výkup akcií není podmínkou toho, aby město mohlo efektivně hospodařit s teplárnou," řekl Vondrys. Pro záměr drobné akcionáře vytěsnit dnes hlasovalo 13 zastupitelů, proti byl jeden, pět se zdrželo.

Radnice zvažuje, že by do teplárny vstoupila jako investor a strategický partner Plzeňská teplárenská. Mohla by podle místostarosty získat podíl od 30 do 49 procent, stala by se menšinovým vlastníkem. „Očekávali bychom, že přinese peníze na modernizaci a know-how řízení. Teplárna by byla součástí většího celku, což by vstup Plzeňské teplárenské umožnil. Musíme vyhodnotit, zda je v silách města modernizovat teplárnu," řekl místostarosta.

V plzeňské teplárně je hlavním akcionářem město Plzeň, ale skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského drží 35 procent akcií a má podle Oberfalcera většinu v představenstvu. O vstupu investora by museli rozhodnout zastupitelé. Hnutí Strakonická Veřejnost má v 21členném zastupitelstvu 14 mandátů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky strakonice, teplárna, jižní čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna vytěsní drobné akcionáře. Město tak získá sto procent akcií  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.