Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na strakonickém letišti vypustili desítky syslů. Mají oživit skomírající populaci

Více než tři desítky syslů z odchovů hlubocké zoo a záchranné stanice Rozovy vypustili tento týden na letišti ve Strakonících. Důvodem je skomírající populace toho vzácného hlodavce. Podle Agentury na ochranu přírody a krajiny v ČR jich v celé republice žije zhruba jen šest tisíc.

„Letiště ve Strakonicích je jedním z pouhých 40 míst v České republice, kde se sysel obecný vyskytuje. V posledních letech jsme tu ale zaznamenali velký úbytek zvířat, pravděpodobně kvůli silným přívalovým dešťům. Zatímco v roce 2018 tu žilo odhadem 150 syslů, letos na jaře jsme pozorovali jediného,“ vysvětluje Lenka Čolobentičová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Sysli se podle Jana Matějů z Muzea Karlovy Vary, který je jedním z autorů projektu, vypouštějí na místech, kde jsou pro ně vhodné podmínky, ale jejich populace tam i přesto klesá. Právě sportovní letiště jsou díky nízké trávě a nepobíhajícím kočkám pro tyto vzácné hlodavce ideální.

Projekt se měl na strakonickém letišti realizovat už v loňském roce. Akci ale museli odložit, protože se v chovech v přípravné fázi nepodařilo nachytat dostatečné množství zvířat. „V letošním roce je situace mnohem příznivější. Odchovy se daří a mohou tak pomoci posilovat syslí populace ve volné přírodě,“ doplňuje Markéta Jariabková ze Zoo Ohrada.

Celkem 36 hlodavců bylo vybráno z odchovů v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou a v záchranné stanici Rozovy. „Příklad sysla názorně ilustruje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech byl označován za škůdce. Kvůli změnám v zemědělském hospodaření ale z naší krajiny téměř vymizel. Syslové doplatili na rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkou travou a používání chemických prostředků. Nyní je sysel kriticky ohroženým druhem, pomoci přežít by mu měl právě záchranný program,“ říká František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Podobných programů má agentura mnohem více. Podařilo se díky nim zachránit například hvozdíka písečného českého nebo užovku stromovou. K aktuálně 13 programům plánuje agentura přidat další dva.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Květa Černohlávková

Štítky sysli, ochrana, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, letiště Strakonice 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na strakonickém letišti vypustili desítky syslů. Mají oživit skomírající populaci  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.