Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Objevte Vodní mlýn Hoslovice: Klenot minulosti českého venkova

PR článek

Navštivte unikátní vodní mlýn v obci Hoslovice a ponořte se do autentické atmosféry minulých staletí. Prohlédněte si funkční mlecí zařízení, zúčastněte se tradičních akcí a objevte životní příběh rodiny Harantů, posledních mlynářů.

Areál

Areál vodního mlýna v Hoslovicích, nacházející se 17 km jihozápadně od Strakonic u Hoslovického potoka, představuje živou památku minulosti. Tvoří jej tři budovy - mlýn s obytnou částí, chlévy s kolnou a stodola. K mlýnu náleží rybníček s náhonem, sad a louky, které dotvářejí jeho malebnou atmosféru.

Návštěva tohoto historického místa vás okamžitě přenese do dávných dob. Prohlédnout si můžete autentické hospodářské vybavení, fungující mlecí zařízení a domácí zvířátka, která tvoří přesný obraz života na mlýně. Výjimečným lákadlem je také životní příběh rodiny Harantů, posledních mlynářů, kteří zde žili.

Řemeslné akce

Areál vodního mlýna pravidelně hostí různé akce, které dokreslují atmosféru minulosti. Nejen děti si mohou užít program plný zábavy. Uvidíte například pouštění mlýnského kola či ukázky starých řemeslných technik. Navíc si můžete vychutnat tradiční pokrmy a čerstvě upečený chleba.

Vodní mlýn se stal také součástí českých pohádek. Kouzla králů, Vodník a Karolínka, Tři bratři - to jsou pohádky, ve kterých mlýn a mlynář hrají významné role.

Otevírací doba vodního mlýna je různá v průběhu roku. V dubnu, květnu, září a říjnu je otevřeno od úterý do neděle od 9:00 do 16:00 hodin. V červnu, červenci a srpnu můžete navštívit mlýn denně od 9:00 do 17:00 hodin. Poslední návštěvníci jsou vpuštěni do areálu 30 minut před koncem otevírací doby. Omlouváme se, ale do areálu není povoleno vstupovat se psy.

Historie

Historie tohoto mlýna sahá až do roku 1352, kdy je zaznamenána první zmínka o něm. V průběhu času se změnilo několik majitelů, až v roce 1829 mlýn koupila rodina Harantů. Tito poslední mlynáři odolávali modernizaci a uchovali tradiční venkovský způsob života. Díky nim je mlýn tak unikátní a ojedinělý v Čechách.

Po smrti posledního majitele Karla Haranta v roce 2004 začaly jednání o osudu mlýna. Nakonec se ho ujalo Muzeum středního Pootaví, které zahájilo náročnou rekonstrukci, aby mlýn mohl být zpřístupněn veřejnosti. Po obnově se mlýn stal oblíbeným turistickým cílem a centrem regionálního ruchu.

Vodní mlýn Hoslovice je živým důkazem minulosti, kterou si můžete prohlédnout a zažít na vlastní kůži. Přijďte se inspirovat historií, učte se o tradicích a objevujte krásy českého venkova v jedinečném prostředí tohoto malebného mlýna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vodní mlýn, hoslovice, pozvánka, kultura, muzeum, strakonicko, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevte Vodní mlýn Hoslovice: Klenot minulosti českého venkova  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.