Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strakonická teplárna změnila chlazení vodou, ročně ušetří více než pět milionů

Strakonická teplárna změnila chlazení vodou a ročně ušetří asi dva miliony metrů krychlových vody, v penězích asi 5,8 milionu korun za rok. Firma uzavřela svůj chladicí okruh turbíny TG2, přestala čerpat chladnou a vypouštět oteplenou vodu zpět do řeky Otavy. Místo toho využívá chlazení v nové chladicí věži.

Ročně tím snížila průtok říční vody přes teplárnu o dva miliony metrů krychlových. Firma také repasovala původní kondenzátor z 50. let 20. století. Teplárna o tom informovala na webu.

„Uzavřela se jedna historická kapitola fungování teplárny. Cílem byla náhrada průtočného chlazení kondenzátoru turbíny TG2 uzavřeným chladicím okruhem s cílem omezit spotřebu vody a snížit tak závislost provozu teplárny na odběrech a dostupnosti surové vody v řece Otavě," uvedla firma. Turbína TG2 slouží teplárně k výrobě elektřiny zejména v období mezi zimou a létem. Firma také repasovala původní kondenzátor, postavila novou chladicí věž a upravila rozvody vody a odpadní potrubí ve svém areálu.

Díky změně chlazení klesne spotřeba vody a závislost na odběrech vody z řeky. Teplárna by měla nově spotřebovat nejvýš 1 250 metrů krychlových vody denně, 452 000 metrů krychlových ročně. Znamená to úsporu odběrů vody o 68 procent. Díky opravě kondenzátoru bude stabilnější výroba tepla a elektřiny, uvedla firma.

Strakonická teplárna skončila loni v zisku po zdanění 6,5 milionu korun, meziročně byl nižší o 39 procent. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží loni stouply téměř o 19 procent na 377,9 milionu korun. Firma loni prodala 388 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o osm procent méně. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou teplárna zveřejnila na webu. Teplárna od letošního ledna zvýšila ceny za teplo meziročně o 55 procent a za gigajoule platí lidé 895,36 korun bez DPH.

Na konci června vytěsnila teplárna drobné akcionáře. Město Strakonice v ní tak získalo 100 procent akcií. V budoucnu by mohl do teplárny vstoupit investor, který by měl menšinový podíl a většinu v představenstvu. Radnice jedná jako s investorem s firmou Plzeňská teplárenská, která je propojená s EPH Daniela Křetínského, řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Strakonická teplárna vytápí asi 7 000 domácností a desítky firem. Zaměstnává 126 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, teplo, voda, firmy, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna změnila chlazení vodou, ročně ušetří více než pět milionů  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.