Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zájem o strakonickou teplárnu má vedle EPH i investiční skupina Natland

Strakonice dostaly nabídku od investiční skupiny Natland týkající se spolupráce na provozu strakonické teplárny. Město se zástupci Natlandu absolvovalo první jednání. O dalším i o prodeji podílu v teplárně by měli rozhodnout zastupitelé. Skupina Natland zájem o spolupráci potvrdila. Místostarosta již dříve řekl, že do teplárny by mohl vstoupit investor, který by měl menšinový podíl a většinu v představenstvu. Radnice jedná jako s investorem s firmou Plzeňská teplárenská, která je propojená s EPH Daniela Křetínského.

„Přišla nabídka, projevení zájmu ze strany Natland padlo. Já bych byl nejradši, kdyby o tom jednalo zastupitelstvo a dalo starostovi případný mandát k jednání. Nevím, jestli nenastane diskuse, jestli vůbec ten podíl prodávat, nebo to neodložit v čase. Nejsme iniciátorem prodeje toho podílu, my jsme byli osloveni. Sice to vypadá, že my chceme prodat, ale není to pravda. My jsme dlouhodobě oslovováni a teprve teď rada pověřila starostu jednáním. Bylo by správné, protože je to velká věc, aby byla minimálně debata na zastupitelstvu," řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Jak velký podíl v teplárně by město prodalo, neuvedl.

Skupina Natland zájem potvrdila. „Energetika je jedním ze dvou strategických segmentů investiční skupiny Natland, máme za sebou úspěšné referenční projekty v ČR i na Slovensku a nyní úspěšně provozujeme mimo jiné teplárny v Příbrami. Z toho důvodu jsme uvítali zájem města Strakonice o vstup strategického partnera do místní teplárny a vyjádřili jsme náš zájem. Požádali jsme vedení města o projednání možností bližší spolupráce při vyhodnocení možných variant postupu a preferovaném modelu spolupráce," sdělila mluvčí skupiny Natland Hana Filipová.

Vedení teplárny se k nabídce od skupiny Natland nechtělo vyjádřit. „Obraťte se na pana starostu. Já na to neodpovím. Já k tomu ty informace nemám, vím jen, že tady je nějaká nabídka. Akcionář je město," řekl ředitel teplárny Pavel Bulant.

Na konci června vytěsnila strakonická teplárna drobné akcionáře. Město Strakonice v ní tak získalo 100 procent akcií. Firma Plzeňská teplárenská nedávno v tiskové zprávě uvedla, že zahájila s radnicí jednání o možném strategickém partnerství ve strakonické teplárně. Plzeňskou teplárenskou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má EPH miliardáře Daniela Křetínského.

Strakonická teplárna skončila loni v zisku po zdanění 6,5 milionu korun, meziročně byl nižší o 39 procent. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží loni stouply téměř o 19 procent na 377,9 milionu korun. Firma loni prodala 388 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o osm procent méně. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou teplárna zveřejnila na webu. Teplárna od letošního ledna zvýšila ceny za teplo meziročně o 55 procent a za gigajoule platí lidé 895,36 Kč bez DPH. Strakonická teplárna vytápí asi 7000 domácností a desítky firem. Zaměstnává 126 lidí.

Natland je investiční skupina působící primárně na českém a slovenském trhu. Zaměřuje se na energetiku a nemovitosti. Spravuje majetek vlastní, svých akcionářů a kvalifikovaných investorů prostřednictvím investičních fondů. Natland založil v roce 2002 Tomáš Raška, který je majoritním vlastníkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, teplo, správa, firmy, Strakonice, Natland, EPH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o strakonickou teplárnu má vedle EPH i investiční skupina Natland  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.