Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Letech uctilo památku obětí romského holokaustu asi dvě stě lidí

Kolem dvě stě lidí přišlo v Letech na Písecku, kde za války stál koncentrační tábor, uctít památku obětí romského holokaustu. Cenu za lidství dostal in memoriam kanadský filantrop Alfred Bader.

Na místo se sjeli lidé z Moravy i z Čech. Zazněla česká hymna i žalm romských vězňů nacistických koncentračních táborů. Nechyběly proslovy, položení kytic a předání Ceny za lidství Výboru pro odškodnění romského holocaustu. „Cenu jsme uložili Alfredu Baderovi in memoriam. Založil nadaci, která v různých státech podporuje projekty snažící se zlepšit soužití Romů s většinou," uvedl za pořadatele Čeněk Růžička, předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu.

Za druhé světové války stával v Letech koncentrační tábor pro Romy. Nyní je tam prázdný vepřín, kde ještě loni bylo ve 13 halách kolem 13 tisíc prasat. Stát ale vepřín odkoupil od firmy Agpi za více než 450 milionů korun, aby tam mohl vzniknout památník romského holokaustu. V plánu je archeologický průzkum a demolice vepřína, náklady na demolici nejspíš přesáhnout 100 milionů korun. Vše by se mělo uskutečnit v příštích letech.

Památník bude spravovat Muzeum romské kultury v Brně, jehož zřizovatelem je ministerstvo kultury. Muzeum vede debaty o podobě památníku, který má připomínat bývalý tábor. Propojí současnou kulturní památku Lety, kterou tvoří repliky tří dřevěných baráků, a sochu od akademického sochaře Zdeňka Hůlky stojící v místě hromadných hrobů. Vznikne i infocentrum s výstavním prostorem, kde by návštěvníci získali informace o táboře a romském holokaustu.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů - mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků tak nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Autoři | Foto Michal Ritter

Štítky Lety, Písecko, historie, památka, holokaust, koncentrační tábor, Alfred Bader, Romové, okres Písek, druhá světová válka, Česko, Morava, Muzeum romské kultury, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Letech uctilo památku obětí romského holokaustu asi dvě stě lidí  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.