Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Návštěvník v táborské zoo málem zabil papoušky, krmil je sušenkami

Jako pokus o zabití se dá vyhodnotit snaha nezodpovědného návštěvníka ZOO Tábor, který se v těchto dnech rozhodl nakrmit papoušky ara ararauna sušenkami. Přelezl zábranu a dostal se až těsně k voliéře, aby mohl těmto jihoamerickým papouškům podávat jednotlivá sousta. Ignoroval přitom zákaz krmení zvířat v celé zahradě i výtky kolemjdoucích. Když se přivolaná ošetřovatelka pokoušela zjistit jeho totožnost, zbaběle utekl.

Ředitel zoo Evžen Korec je rozčílen nejen tím, že zatím neznámý člověk papoušky krmil, ale především proto, že jim dával dokonce „lidské“ jídlo. To může kterémukoliv zvířeti přivodit těžké zdravotní komplikace, v krajním případě zavinit i jeho úhyn. „S ohledem na hodnotu chráněných zvířat, která v táborské zoo chováme, lze záměrné usmrcení považovat za trestný čin. Proto každý takový případ předáme policii a budeme vymáhat škodu, která konkrétně u papoušků představuje mnoho desítek tisíc korun,“ říká ředitel Korec. Poukazuje přitom na skutečnost, že areál celé zahrady je monitorován, a to 24 hodin denně.

Táborská zahrada se zaměřuje na chov zvířecích druhů ohrožených vyhnutím, a nejen proto mají veškerou péči včetně stravy na úrovni světových zoo. „Všechna zvířata v ZOO Tábor dostávají nejlepší možné krmení. Konkrétně papoušci jsou krmeni podle krmných plánů vypracovaných v jedné z nejlepších světových zoo Loro Parque na ostrově Tenerife na Kanárských ostrovech. Jakékoliv přikrmování našich zvířat návštěvníky je tedy naprosto nežádoucí a může jim způsobit těžké zdravotní komplikace a dokonce i smrt,“ zdůrazňuje Evžen Korec.

Také mluvčí ZOO Tábor Filip Sušanka apeluje na zdravý rozum. „Žádný normální člověk by přece také nepřipustil, aby někdo neznámý přistoupil k jeho dětem a dával jim něco k snědku,“ kroutí hlavou nad nepochopitelným jednáním návštěvníka. Život ohrožující přikrmování zvířat nevhodnými potravinami dokumentuje mluvčí na úhynech známých z minulých let.

Tisková zpráva

Štítky Zoo Tábor, papoušek, otrava, zahrada, zoologická zahrada, Evžen Korec, sušenka, Loro Parque, Tenerife

Návštěvník v táborské zoo málem zabil papoušky, krmil je sušenkami  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.