Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tábor ukončil plašení havranů, počet kolonií klesl na 33 hnízd

Počet kolonií hnízdících havranů na Pražském sídlišti v Táboře po třech týdnech plašení pomocí dravců klesnul na 33 hnízd. Loni jich ve stejnou dobu bylo 79. Obyvatelé si stěžovali především na hluk, který havrani dělají. Město zkoušelo v minulosti ptáky ze sídliště vyhnat, ale havrani se stále vraceli. Proto se rozhodlo oslovit sokolníky s káňaty.

Tábor bylo prvním městem v republice, které použilo pro plašení havranů dravce. Dvořák dodal, že na konečné hodnocení experimentu je ještě brzy. „Přehnaný optimismus není na místě. V kolonii vládne dynamická situace, která se mění každým dnem. Některá hnízda přirozeně zanikají a vznikají nová. Je více než pravděpodobné, že do konce března další hnízda v kolonii přibudou,“ řekl Jiří Rozum z táborského městského odboru životního prostředí.

Sokolníci používali na plašení druh káně Harrisova. Město za tuto službu zaplatilo 81 tisíc korun. „V závěru plašení už havrani na přítomnost káňat nereagovali. Jejich hnízdní pud byl silnější než strach z dravců,“ uvedl Rozum.

Dodal, že městský úřad v minulosti zkoušel eliminovat havrany i tím, že shazoval některá hnízda. Ale efekt nebyl velký. „Před časem jsem v odborné literatuře narazil na informaci o plašení pomocí káňat. Proto jsme se rozhodli ji vyzkoušet,“ řekl.

Autoři | Foto Jaroslav Závora

Štítky správa, příroda, Tábor, havrani, hnízdo, kolonie, Pražské sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor ukončil plašení havranů, počet kolonií klesl na 33 hnízd  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.