Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Nahlédněte do výstavy nových obrazů malíře Romana Franty

Roman Franta je v současné době docent a vedoucí pedagog ateliéru malby na Art & Design Institut v Praze. Předtím působil 20 let na Akademii výtvarných umění v Praze. Od roku 1992 vystavuje svá díla v České republice i za hranicemi. Jeho práce byly oceněny i na mezinárodních soutěžích. Získal například první cenu za malbu v Evropské soutěži vysokých uměleckých škol. Nejnovější obrazy Romana Franty jsou k vidění v Galerii Vltavín, a to až do 2. dubna.

Akty spojené s portréty

Galerie Vltavín je menší galerie, a tak zůstává veřejnosti přístupná i v době, kdy v České republice platí nouzový režim. Na aktuální výstavě Romana Franty v Galerii Vltavín jsou obrazy řazeny po dvojicích. „Pro tuto výstavu jsem připravil dvě malířské polohy, jedna je figurální, kam řadím portréty a akty, a ta druhá je o broucích. Zde jsem pozměnil způsob uvažování s brouky. Brouci již netvoří barevné plochy a rozmanité struktury, ale dívají se na obrazy a tím je vlastně „vzdělávám,“ popisuje Roman Franta.

Jednu část výstavy tvoří dvojice aktů a portrétů, které jsou seřazeny po délce na stěně. „Šlo mi o vytvoření dvojic. Ke každému aktu jsem přiřadil jeden portrét s nápisem, charakterizujícím danou osobu Každý ženský akt je něčím typický pro určitou zemi, kdy jednotlivá písmena názvu státu jsou začátečními písmeny vymyšleného sloganu charakterizující pozici postavy. Například NDR v obraze znamená „Navíc Dělá Radost“ nebo Irsko „Iniciativně Ráno Sama Krkem Otočí“ a ta dál. Řazení do dvojic mě napadlo už v ateliéru, kde se obrazy potkávají položené náhodně vedle sebe a najednou vidím, že by spolu mohly fungovat, komunikovat,“ popisuje malíř párování obrazů.

Roman Franta učí malbu na vysoké škole v Praze. „V ateliéru máme období, kdy studenti malují akt podle modelu, tak jsem si řekl, že si taky, po delší době, nějaký zkusím. Ale já to maluju z hlavy, to už si pamatuju a model nepotřebuju,“ směje se sympatický umělec.

Výstava potrvá do 2. dubna

Výstava měla trvat do 20. března, nakonec však bude veřejnosti přístupná až do 2. dubna. Cenu obrazů určuje Roman Franta sám. „Cena se odvíjí například od aukčních cen mých obrazů nebo od cen, které mám v poslední době nastaveny v galeriích, se kterými spolupracuji. Umělec se většinou snaží dostat do nějaké rozumné, ale někdy i nerozumné, finanční relace,“ vysvětluje. A kdy si malíř může dovolit prodávat svá díla za stovky tisíc? „To záleží na více faktorech. Samozřejmě na samotné umělecké činnosti, ale i na věku, jak je dlouho na scéně a zda je předpoklad, že na té scéně daný umělec vydrží. Dalším takovým faktorem jsou i místa, kde vystavuje. Pokud se malíř dostane do nějaké prestižnější galerie nebo muzea, je to úspěch a ocenění jeho práce.“

 „Sběratelé jsou zvyklí sledovat své umělce. Někteří třeba čekají, kam se bude tvorba malíře ubírat. Třeba já se nerad opakuju, pracuji většinou v cyklech, takže se snažím vystavovat pořád nové věci, říká Franta o své tvorbě.

„V malbě mám různé polohy“

Vybrat jeden nejoblíbenější obraz z celé výstavy bylo pro Romana Frantu složité. „Já to takhle nemám. Mám v malbě různé polohy, takže experimentuji a zkouším, co malba vydrží, co unese. Dnes pracuji až kolážovitě, používám v obrazech texty, písmo. Nemůžu říct, že bych tady měl jeden nejoblíbenější obraz. Mám rád třeba tenhle cyklus aktů a portrétů, na druhou stranu je pro mě nové i to, že jsem si udělal tento abstrahovaný autoportrét, dřív jsem dělal víc realistické obrazy, nyní vše kombinuji,“ ukazuje na velkoformátový autoportrét.

Loni Franta vydal knihu kreseb a sloganů RAT ART, která byla letos nominovaná na Nejkrásnější knihu roku. Jaká bude budoucí tvorba? „Chtěl bych pokračovat v cyklu Vzdělávání brouků, který mám rozpracovaný. Mohu zde pracovat velmi volně a svobodně, mohu broukům ukázat v malbě cokoliv, co mě baví, nebo co mám rád. Potom mám spoustu kreseb a skic na větší portréty i akty, takže na ty přijde řada v jiném formátu,“ uzavírá malíř.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky umění, malíř, výstava, Roman Franta, galerie, ateliér, portrét, Česko, Praha, Akademie výtvarných umění v Praze, Irsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nahlédněte do výstavy nových obrazů malíře Romana Franty  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.