Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sima je Táborsku vděčný, těší trenéra. Po přestupu do Anglie mu gratuloval

Když přišla z Anglie zpráva, že je Abdallah Sima hráčem Brightonu, měl trenér FC MAS Táborsko Miloslav Brožek upřímnou radost. „Gratuloval jsem mu k tomu, jak to dopadlo. On děkoval a psal, že nikdy nezapomene na dobu strávenou v Táboře,“ vypráví muž, který byl u příchodu Simy do České republiky.

Byli jste s Abdallahem Simou v poslední době v kontaktu?
Já jsem především v intenzivním kontaktu s jeho agentem Danielem Chrysostomem. S Abdallahem Simou jsem se sešel i za jeho účasti asi před 14 dny v Praze. Občas si napíšeme zprávy, většinou to jsou takové ty gratulace, když se něco povede. Sima si uvědomuje, že jsme mu v Táboře pomohli a je za to vděčný.

Psali jste si po jeho přestupu do Anglie?
Ano, hned jsme si psali. Gratuloval jsem mu k tomu, jak to dopadlo. On děkoval a psal, že nikdy nezapomene na dobu strávenou v Táboře. Brighton i Stoke jsou skvělé kluby. Působení ve druhé lize mu může pomoci zvyknout si na anglický fotbal a dostat se do Premier League.

Když jste tu situaci okolo jeho přestupu sledoval, byl jste spíš pro, aby se do top ligy přesunul už nyní?
Tvrdil jsem, že je to celé připravené na top přestup. Myslím tím i ten jeho neuvěřitelný příběh. Je to něco neopakovatelného. Proto jsem říkal, že by to byl skvělý obchod pro Simu i pražskou Slavii. Když někdo takhle vyletí, prodáváte i ten příběh. Někdo by mohl spekulovat, že by mohl ještě pomoci klubu a Slavia by dostala víc peněz, ale to si nemyslím.

Kariéra Abdallaha Simy
Březen 2020 - FC MAS Táborsko 
Srpen 2020 - SK Slavia Praha 
Srpen 2021 - Brighton a hostování ve Stoke City

Proč?
Nejde o to, jestli by měl tu kvalitu nebo ne. Ptám se, za kolik by se měli prodávat hráči z české ligy? Je otázkou, jestli by měl vyšší tržní hodnotu, kdyby nastřílel 15 branek v naší lize než po tom raketovém vzestupu. Myslím, že by to bylo velmi složité a Slavia by musela být velmi úspěšná v evropských pohárech. Ten přestup je za mě skvělý.

Asi vám dává smysl, že jde Sima rovnou hostovat do druhé anglické ligy Championship?
Jednoznačně. V Anglii nejsou malé týmy a prosadit se okamžitě v Premier League není vůbec jednoduché. Myslím, že nějaká doba na adaptaci je skvělá. Moc mu přeji, aby mu drželo zdraví, zapadl do prostředí a Premier League si jednou zahrál. Je to nejlepší liga na světě.

Teď asi nikdo nepochybuje o kvalitách Abdallaha Simy. Napadlo ale vás, že by to mohl dotáhnout takhle daleko?
Určitě ne. To bych věštil z křišťálové koule. Já zvažuji to, jestli přede mnou stojí hráč, který může působit v první české lize. Pak možná se dívám, jestli je to hráč pro naše top týmy. Tam dokážu dohlédnout, ale určitě ne dál do Evropy. Nikoho nenapadlo, že by se mohlo stát tohle.

Z Táborska do Slavie. Sima, to je hlavně pracovitost, adaptace, charakter, říká kouč Brožek

Když před necelým rokem viděl poprvé na tréninku kouč fotbalového Táborska Miloslav Brožek v akci svého nového svěřence Abdallaha Simu, nenapadlo ho, jak rychle a daleko se dostane. Talent senegalskému hráči nechyběl. Ale Brožek připouští, že vedl...

Sima sice přestoupil ze Slavie, ale upírá se teď pozornost i na vaší práci?
Myslím si, že tohle stvořila Slavia Praha. Sice jsme byli na počátku toho příběhu, ale na evropskou scénu ho uvedla Slavia.

Předpokládám, že i Táborsko bude finančně těžit z přestupu do Brightonu?
V každé smlouvě je jistá částka z dalšího přestupu, to je běžné. Nebavíme se ale o významné částce z pohledu velikosti toho přestupu. Nemohu víc specifikovat. Jsme určitě spokojeni s tím, kam jsme to dotáhli, a každá částka, která přistane na účet za přestup hráče, je pro nás významná.

Z Evianu budou přicházet další fotbalisté

Abdallah Sima do Tábora přišel z francouzského Evianu. Odtud k vám dorazil i Modou N'Diaye, který teď hraje ve Viktorii Plzeň. Může se i on dostat do některé z top evropských lig?
Je to úplně jiný příběh a především je o pět let starší. Dnes ukazuje, že je hotový hráč do základní sestavy Plzně. Pokud mu vydrží zdraví a forma, existuje naděje, že zamíří do kvalitního týmu na západě Evropy.

Bude spolupráce s Evianem pokračovat?
Určitě to nebyla jednorázová akce. Těch hráčů je tady více. Já spolupracuji s Danielem Chrysostomem, který to spojení s Evianem zaštiťuje. Společně jsme byli u vstupu na český trh i v případě dalších hráčů. Tohle otevřelo ještě větší prostor pro to, aby se sem přiváděli další fotbalisté s velkým potenciálem z afrického či frankofonního prostoru. Evian má skvělou akademii a spolupracují s francouzskými či švýcarskými kluby. Myslím, že při té naší spolupráci se dál můžeme držet v řádu jednotek hráčů.

Například N’Diaye je jeden z řady hráčů, kteří se od vás v posledních letech přesunuli do nejvyšší soutěže. Kromě těch finančních zisků roste i prestiž klubu, když se mu daří prodávat fotbalisty do první ligy?
Bylo jich více, jako například Cheick Condé, Emmanuel Tolno nebo právě Modou N’Diaye a další. Jsem rád, že na to navazujeme dál. Teď například odešel do Baníku Ostrava Jiří Boula, který je u nás ještě na hostování. Věřím, že v budoucnu budeme prodávat i mladé táborské fotbalisty, na což cílíme nejvíce. Práce je u nás zaměřená na to, abychom vychovali hráče a posunuli ho do lepší soutěže.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FC MAS Táborsko

Štítky Tábor, sima, fotbal, rozhovor, přestupy, přestup, SIMA Peru, Anglie, okres Tábor, SK Slavia Praha, Brighton & Hove Albion FC, FC MAS Táborsko, Abdallah Sima, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sima je Táborsku vděčný, těší trenéra. Po přestupu do Anglie mu gratuloval  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.