Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé se snaží dostat na letiště u Tábora. Majitel je držitelem zbraně, varuje cedule

Ani plot nebrání některým lidem v tom, aby se snažili dostat na bývalé letiště Všechov u Tábora. Podle firem, které tam podnikají, ničí nezvaní hosté cizí majetek. Město Tábor upozorňuje, že není vlastníkem pozemků.

V areálu bývalého letiště leží dřevo. Před ním je postavený plot s cedulí, která upozorňuje na kamerový systém a varuje: „Majitel objektu je držitelem střelné zbraně!“

Firma Dřevošrot se rozhodla oplotit plochu, kterou má v pronájmu, kvůli častým krádežím. Vlastníkem pozemků je Vězeňská služba ČR. Ta část pronajímá soukromým podnikatelům, mezi nimiž je i Dřevošrot. 

„Důvodů oplocení bylo více. Jedna věc jsou krádeže. Zároveň tam platíme nájem, a tak nechceme, aby přes tuto plochu chodili lidé či jezdila auta. Platíme za to a nemůžeme dovolit, aby to fungovalo jako silnice,“ vysvětluje Michal Knot z firmy Dřevošrot, která tam skladuje dřevo a biomasu. 

Lidé tam venčili psy a pouštěli draky

I přestože je ve směru od Tábora na hlavní silnici cedule varující před slepou ulicí, lidé dopravní značení podle Knota často nerespektují. Když pak narazí na plot, snaží se ho objet, přičemž ničí cizí majetek. 

Část pozemků mají v pronájmu firmy. 

Zkušenosti s tím má i firma Jiřího Pavláta, která v areálu skladuje vápenec. I tato společnost má nepříjemnou zkušenost s krádežemi. Podle Pavláta veřejnost nerespektuje soukromý pozemek a domnívá se, že je celé letiště veřejném prostorem. 

Dříve byli lidé zvyklí na bývalé letiště jezdit za řadou aktivit. „Lidé z okolí tam venčili psy, pouštěli draky, někteří se tam "vyřádili" s auty. Dlouhodobě je to ale špatně vnímáno jako veřejný prostor,“ vysvětluje mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák

Na západní straně je areál přístupný

Vedení města k věci vydalo vyjádření, jehož cílem je upozornit mimo jiné na to, že pozemky patří vězeňské službě. „Město Tábor sděluje veřejnosti, že letištní plocha není majetkem města. Vlastníkem je Vězeňská služba ČR, která určité části někdejší ranveje pronajímá soukromým podnikatelům,“ upozorňuje Dvořák s tím, že do vlastnických práv město nemůže zasahovat. 

V minulosti se tam plánovala věznice, ale tento záměr narazil na odpor místních obyvatel. Nyní se projekt věznice neřeší. „Areál patří Věznici Příbram a v současné době se pozemky pronajímají firmám,“ shrnuje tisková mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Zatímco na východní straně areálu je plot, na té západní chybí. Důvodem je silnice, která tudy vede ze Svrabova a v jednom místě protíná ranveje. Z této strany je tak bývalé letiště částečně přístupné. „Jedná se o veřejně přístupnou pozemní komunikaci, to znamená, že ji nelze uzavřít na základě nájemního vztahu,“ reaguje vedoucí táborského odboru dopravy Jan Pávek

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Dvořák

Štítky letiště, Tábor, Všechov, pozemky, podnikání, silnice, zákaz, plot, pozemek, Vězeňská služba České republiky, krádež, Michał Knot, Luboš Dvořák, Dřevošrot, Jan Pávek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondřej Mendl

Nikita Radanovicz nechápu, proč by měly "orgány" prošetřovat, že někdo upozorňuje na to, že má zbraň, to není žádná výhrůžka, to je jen informace pro ty, kdo by chtěli na jeho pronajatém pozemku někoho ohrožovat.

Středa, 10. listopadu 2021, 09:06Odpovědět

Pepa Rychlý

Někteří účastníci diskuze jsou přesvědčeni, že co je tvoje to je moje. Jsou to panelákoví nájemníci, kteří nic nevlastní a jsou přesvědčeni, že si na cizích, soukromých pozemcích mohou dělat co se jim zlíbí. Žádné vyhrožování střelnou zbraní tam nevidím, je to jen upozornění pro zloděje, kteří bývají při dopadení dost agresivní, třeba jen s klackem v ruce a tam se může adekvátní sebeobrana uplatnit. Asi tak pane Nikita Radovanovi

Úterý, 9. listopadu 2021, 14:56Odpovědět

Nikita Radanovicz

Pana držitele střelné zbraně by měly prošetřit příslušné orgány a případně mu zbrojní pas odebrat za veřejné vyhrožování střelnou zbraní. Nejsme v USA. naše zákony neopravňují použití střelné zbraně při vstupu na cizí pozemek. Naopak náš zákon o volném pohybu krajinou vstup na soukromý pozemek nezakazuje, ba dokonce jej za stanovených pravidel povoluje. Vše je to tam vypsané. Takže pan majitel, držitel zbraně a samozvaný exekutor by se s ním měl nejdříve seznámit.

Úterý, 9. listopadu 2021, 13:53Odpovědět

Jitule Chvalová

a nebylo by řešení, kdyby se prostor pronajalo od Vězeňské služby Město, aby mohli táborský kam chodit ?

Úterý, 9. listopadu 2021, 11:36Odpovědět

Václav Vítek

Jo

Úterý, 9. listopadu 2021, 04:56Odpovědět

Lidé se snaží dostat na letiště u Tábora. Majitel je držitelem zbraně, varuje cedule  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.