Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Táborská zoo dostane novou příjezdovou cestu. Místním ulehčí život

Táborská zoologická zahrada, která se nachází v městské části Větrovy, bude mít už letos novou příjezdovou komunikaci. Povede mimo obydlené území a místním obyvatelům se tak v návštěvnicky nejvytíženějších měsících výrazně uleví. Lidem v minulosti vadila kromě enormního provozu také obrovská prašnost způsobená pohybem vozidel.

Do táborské zoologické zahrady, která je rozlohou největší na jihu Čech, ročně zavítá přes sto tisíc návštěvníků. Tím se řadí k nejnavštěvovanějším místům v regionu. Pro malou městskou část s přibližně třemi stovkami obyvatel to byla doposud obrovská zátěž. To se má ale už tento rok změnit, protože zde vznikne zcela nová komunikace, která by měla veškerou dopravu směřující k zoo odvést z větrovských ulic pryč.

„Návštěvníci už nebudou projíždět pod okny rodinných domů, ale dostanou se k nám po nové pohodlné cetě mimo zástavbu,“ podotýká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Plány na výstavbu samostatné příjezdové cesty táborské zastupitelstvo schválilo už loni. Tehdy se však hovořilo o tom, že nová komunikace nebude mít pevný povrch, ale bude jen štěrková. To se nakonec změnilo a stávající projekt nyní počítá s vybudováním plnohodnotné asfaltové cesty. Mimo jiné to umožnila nedávná změna územního plánu, která umožňuje další rozvoj zoologické zahrady a například budování nových výběhů pro zvířata. „Začít stavět můžeme díky rychlému vyřízení stavebního povolení. Všechna vyjádření a rozhodnutí jsme získali v nejkratším možném čase,“ přibližuje Korec.

Stavební práce by měly začít už letos v červnu a hotovo by mělo být ještě do konce roku. Zoologická zahrada stavbu zaplatí ze svých vlastních zdrojů. „Jsme rádi, že se už letos podaří vybudovat přístupovou cestu do zoo mimo obydlenou část Větrov od radimovické silnice podél lesa. Oceňujeme také, že ji vedení postaví na vlastní náklady. Město považuje zoo za důležitý cíl cestovního ruchu, ale je důležitá i z hlediska záchrany ohrožených druhů. Věříme, že vybudování nové příjezdové trasy odstraní problémy související s intenzivní automobilovou dopravou, s nimiž se obyvatelé Větrov museli doposud potýkat,“ zmiňuje starosta Tábor Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ZOO, Tábor, Větrovy, cesta, komunikace, příjezdová, město, zoologická zahrada, Větrov, Evžen Korec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zoo dostane novou příjezdovou cestu. Místním ulehčí život  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.