Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Věznici na letišti odmítáme, vzkázali zastupitelé. Lidé mají obavy z bezpečnosti či zásahu do krajiny

Táborští zastupitelé znovu přijali usnesení, kterým odmítají výstavbu věznice v areálu letiště Všechov. Na jednání dorazili i odpůrci záměru z řad veřejnosti, kteří vyjádřili obavy z bezpečnosti či zásahu do krajiny. Vězeňská služba České republiky Drbně potvrdila, že výstavba věznice není prioritou a její budování se nepřipravuje.

Věc se na táborském zastupitelstvu řešila kvůli aktualizaci Zásad územního rozvoje (ZUR) Jihočeského kraje. V dokumentu má být plocha bývalého letiště vymezena pro výstavbu věznice. O záměru se mluví řadu let. 

Zastupitelé města svůj nesouhlas vyjádřili v roce 2018 a na posledním jednání tento postoj potvrdili. Před tím ale vystoupila Alice Švehlová, členka petičního výboru, který je proti vybudování věznice. Kromě jiného shrnula některé důvody, proč je část veřejnosti proti. „Důvody jsme zveřejnili. Je jich více, ale zmíním tři. Obáváme se o bezpečnost nás a našich dětí, obavy máme také ze zásahu do krajinného rázu, a zároveň máme strach ze zničení stávajícího turistického ruchu v regionu,“ shrnula při jednání zastupitelů.

Město připravuje námitku

Petiční arch podle ní podepsalo sedm tisíc lidí a přidaly se také sousední obce, kterých by se případná výstavba dotkla. „Chceme poděkovat za to, že jste přijali usnesení, kde jste nesouhlasili se záměrem Vlády ČR realizovat novou věznici v celém prostoru bývalého letiště,“ přidala Švehlová. 

Ta připomněla, že se 10. května koná veřejné projednání. Petiční výbor má následně v plánu podat námitku. „Proto jsme považovali za správné vás informovat o našem postupu a požádat o podporu,“ vzkázala Švehlová.

Táborské zastupitelstvo se vyjádřilo jednoznačně. Všichni přítomní odsouhlasili, že jsou proti výstavbě věznice, opozice k návrhu neměla jedinou připomínku. „Připravujeme nesouhlasnou deklaraci a text námitky, kterou můžeme uplatnit po veřejném projednání,“ ubezpečil při jednání starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Vězeňská služba záměr nepřipravuje

Ten také zmínil, že za poslední roky nepotkal v Táboře člověka, který by s výstavbou souhlasil. Důvodem je podle něj lokalita a také rozsah a umístění záměru.

„To, že se věznice objevila v ZUR, které pořizuje kraj, není žádný vrtoch úředníka na kraji, ani jeho vedení, ale jeden z účastníků řízení, Ministerstvo spravedlnosti ČR, popisuje vůli někde v jižních Čechách trestní věznici postavit. Pořizovatel aktualizace, krajský odbor rozvoje, má za úkol všechny náměty posbírat. Situaci určitě nebudeme podceňovat,“ dodal starosta.

Budějcká Drbna požádala o vyjádření také Vězeňskou službu České republiky. „Konkrétní kroky vedoucí k výstavbě nové věznice na tomto pozemku žádná neprobíhají, v tuto chvíli ani jednání o výstavbě nespadají do aktuálních priorit resortu,“ řekla redakci mluvčí Markéta Prunerová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky věznice, tábor, Všechov, projekt, letiště, vězeňská služba, stavba, Vězeňská služba České republiky, Česko, Jihočeský kraj, Vláda ČR, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Petiční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věznici na letišti odmítáme, vzkázali zastupitelé. Lidé mají obavy z bezpečnosti či zásahu do krajiny  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.