Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tábor opět odmítl výstavbu věznice na letišiti Všechov

Tábor stále odmítá stavbu věznice na letišti u Všechova. O vybudování nápravného zařízení v blízkosti města stojí stát. Vedení táborské radnice nesouhlas zdůvodňuje tím, že by stavba významně narušila krajinný ráz lokality.

Otázku projektu ve Všechově dnes řešili účastníci veřejného projednání návrhu aktualizace zásad územního rozvoje Jihočeského kraje. Pavlík uvedl, že výstavbu věznice v daném místě prosazuje především ministerstvo spravedlnosti.

„Záměr není výmysl krajských úředníků ani vedení kraje. Autorem nápadu je právě ministerstvo spravedlnosti, které má nástroj, aby do krajské úrovně územního plánování vtělilo státní zájem,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Dodal, že o projektu ale budou nakonec rozhodovat krajští zastupitelé, kteří budou aktualizované zásady územního rozvoje schvalovat.

Věznici na letišti odmítáme, vzkázali zastupitelé. Lidé mají obavy z bezpečnosti či zásahu do krajiny

Táborští zastupitelé znovu přijali usnesení, kterým odmítají výstavbu věznice v areálu letiště Všechov. Na jednání dorazili i odpůrci záměru z řad veřejnosti, kteří vyjádřili obavy z bezpečnosti či zásahu do krajiny. Vězeňská služba České...

Proti projektu protestují i táborští obyvatelé. Vznikla petice, která má již více než 7 000 podpisů. Areál letiště Všechov, který se rozkládá na 41 hektarech, se nachází na katastrálním území několika obcí. Částečným vlastníkem komplexu je také ministerstvo spravedlnosti.

„Věznici by si postavili na svém pozemku. Ale já jsem argumentoval, aby se pro stavbu našel například opuštěný vojenský újezd. Proti tomu byly ale názory, že místo musí být dobře dopravně dostupné,“ uvedl starosta.

Ministerstvo spravedlnosti navrhlo projekt poprvé už v roce 2017. Táborští zastupitelé se proti němu vyjádřili v minulém volebním období. Stejný názor převládá mezi zastupiteli i nyní.

Proto před nedávnem na jednání odouhlasili, že i nadále platí dosavadní postoj. Při jednání vystoupila také Alice Švehlová, členka petičního výboru, který je proti vybudování věznice. Kromě jiného shrnula některé důvody, proč je část veřejnosti proti. „Důvody jsme zveřejnili. Je jich více, ale zmíním tři. Obáváme se o bezpečnost nás a našich dětí, obavy máme také ze zásahu do krajinného rázu, a zároveň máme strach ze zničení stávajícího turistického ruchu v regionu,“ řekla.

Areál ve Všechově nyní lidé využívají hlavně pro volnočasové aktivity. „Jedná se například o in-line bruslaře, motorkáře, rogalisty nebo letecké modeláře. Město delší dobu uvažuje o tom, že by prostor upravilo na rekreačně-sportovní areál. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o rozlehlou plochu, může to být i velmi nákladná věc,“ řekl starosta města, které má kolem 35 tisíc obyvatel.

Budějcká Drbna požádala na začátku května o vyjádření Vězeňskou službu České republiky. „Konkrétní kroky vedoucí k výstavbě nové věznice na tomto pozemku žádná neprobíhají, v tuto chvíli ani jednání o výstavbě nespadají do aktuálních priorit resortu,“ řekla redakci mluvčí Markéta Prunerová.

Kapacita českých věznic je v současné době naplněna na 93,8 procenta. V některých typech věznic ale překračuje limit až o 14,7 procenta. Poslední statistiky uvádějí, že za mřížemi je 18.886 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, věznice, vláda, Jihočeský, stavba, Všechov, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, projekt, Jihočeský kraj, Vězeňská služba České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor opět odmítl výstavbu věznice na letišiti Všechov  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.