Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Táborské zoo se podařilo rozmnožit silně ohroženou sovu pálenou

Táborské zoologické zahradě se podařilo rozmnožit sovu pálenou, která patří v Česku mezi silně ohrožené druhy. Chovaný pár vyvedl čtyři mláďata, která už mohou návštěvníci zoo vidět. V chovu zahrady jsou přitom sovy pálené teprve několik měsíců.

„Sovy pálené Leopold a Pálenka rozšířily naši kolekci sov teprve v polovině března a velice rychle se u nás zabydlely. Což dokládá i to, že se v jejich prostorné voliéře poměrně záhy objevila vejce. Ihned jsme jim vytvořili vhodné klidné podmínky, aby se odchov podařil. Hlavním posláním naší zoo je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Proto jsme velmi rádi, že se pár těchto krásných a bohužel ve volné přírodě vymírajících sov tak rychle rozmnožil. Doufáme, že tomu tak bude i v budoucnu,“ uvedl ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

Sovy pálené jsou ve volné přírodě čím dál vzácnější, podle Korce se odhaduje, že na českém území přežívá 150 až 450 párů. Největším nebezpečím je pro ně člověk, často uhynou po srážce s vlakem či autem. Ohrožují je také chemické prostředky používané proti hlodavcům, kterými se sovy živí. Drobní savci tvoří až 95 procent jejich potravy.

Sova pálená má výrazný závoj srdčitého tvaru kolem obličeje a velké černé oči. Spodní strana jejího těla je bílá až žlutohnědá s tmavým skvrněním, svrchní strana je břidlicově černá s jemným bílým skvrněním.

Z otevřené krajiny se skálami a světlými lesy se sovy pálené postupně přemístily blíž člověku. Hnízdí hlavně na půdách domů, ve věžích kostelů, na zříceninách či v zemědělských usedlostech.

Sova pálená vytváří trvalé páry, které většinou zůstávají věrní místu hnízdění. To začíná podle počasí během února či března, první hnízdění nastává obvykle v dubnu, druhé pak v červenci nebo srpnu. Na vejcích sedí pouze samice, které samec přináší potravu. Vylíhnutá mláďata pak krmí oba rodiče. Z hnízda mladé sovy poprvé vylétnou asi po 60 dnech.

Zoo Tábor chová i další druhy sov - kalouse ušatého, puštíka bradatého, puštíka obecného, sovici sněžní a výra velkého. Rozlohou největší zoologická zahrada v jižních Čechách vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Tábor

Štítky ČR, příroda, zoo, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

V Českých Budějovicích sovy, již několik let, obsazují každou zimu břízy za paneláky. Českobudějovická radnice ale nemá pro tyto ptáky žádné pochopení. Klidně zde nechá odpalovat petardy a ohňostroje bez omezení. Nepřijala ani žádná jiná opatření pro jejich ochranu.

Neděle, 9. července 2023, 08:50Odpovědět

Táborské zoo se podařilo rozmnožit silně ohroženou sovu pálenou  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.