Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krajský úřad vydal rozhodnutí k vyvlastnění čerpací stanice LPG u Tábora

Jihočeský krajský úřad vydal rozhodnutí k vyvlastnění čerpací stanice LPG u Tábora, kvůli níž není dokončena část D3. Stavba dálnice by tak mohla začít. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o tom dnes informovalo na síti X. Jde zhruba o 400 metrů dlouhý úsek dálnice D3, který není dokončen. Doprava je v místě několik let svedena do jednoho pruhu.

ŘSD je tak vlastníkem příslušných pozemků a nemovitostí a nic by nemělo bránit vydání stavebního povolení a dokončení D3 na obchvatu Tábora," stojí v prohlášení. Rozhodnutí, které krajský úřad vydal, je takzvaně mezitimní. Následné jednání by pak mělo rozhodnout o ceně, kterou stát za vyvlastnění zaplatí. Částka se stanovuje podle ceny běžné a ne tržní, řekl Štěpán Konopa z jihočeského krajského úřadu.

Dokument sdílel na sociální síti X ředitel ŘSD Radek Mátl„Krajský úřad Jihočeského kraje vydal mezitimní rozhodnutí - odnětí vlastnického práva paní Bratránkové k čerpací stanici LPG v rámci Motocentra u Tábora. ŘSD je tak vlastníkem příslušných pozemků a nemovitostí a nic by nemělo bránit vydání SP a dokončení D3 na obchvatu Tábora,“ napsal. 

Majitelka pozemku Lenka Bratránková může proti rozhodnutí podat žalobu, kterou by řešil správní soud. „Rozhodnutí jsme obdrželi v pondělí. Více se zatím k dalšímu postupu nebudeme vyjadřovat," řekla ČTK Bratránkové advokátka Radana Vítovcová. Na podání žaloby je měsíční lhůta.

Spor ohledně čerpací stanice trvá několik let. Soud už loni rozhodl o vyvlastnění motocentra, které stojí vedle čerpací stanice. Majiteli motocentra byli bratři Bratránkové. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra s čerpací stanicí jako stavbu trvalou v místě, v němž byl dočasný příjezd ze silnice I/3.

ŘSD předpokládá, že na jaře příštího roku dostaví úsek dálnice D3 u Tábora

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předpokládá, že na jaře příštího roku dostaví úsek dálnice D3 u Tábora. Silničáři potřebují vyvlastnit nebo koupit LPG stanici, která leží na pozemcích potřebných ke stavbě. Nabídnou za ni 200 až 300 tisíc korun....

Bratránkovi dlouhodobě označovali vyvlastnění za nezákonné. Uvádějí, že stát jim zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a odmítl platit škody. ŘSD dříve uvedlo, že navrhlo Bratránkovým odškodnění mezi deseti a 20 miliony Kč. Pavel Bratránek to označil za lež.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. ŘSD teď v jižních Čechách staví souvislý třicetikilometrový úsek D3. Celá dálnice D3 by měla být podle ministerstva dopravy hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2025.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, stavby, správa, silnice, D3, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský úřad vydal rozhodnutí k vyvlastnění čerpací stanice LPG u Tábora  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.