Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V táborském babyboxu našli chlapečka. Matka ho chtěla zpět

Do babyboxu, který se nachází v Táboře, včera někdo odložil chlapce. Dva až tři měsíce staré miminko se v babyboxu objevilo ve tři hodiny odpoledne. Chlapeček dostal jméno Jan po Janě Svačinové, ředitelce G-centra, kde se babybox nachází.

Informaci včera zveřejnil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. „Malý Jan je poněkud větší, odhadujeme ho na dva až tři měsíce. Sanitka ho odvezla do táborské nemocnice, kde jej vyšetřili a zjistili, že je zdravý, ale příliš voňavý nebyl. O neurovnaných sociálních poměrech svědčí i následný telefonát jeho nešťastné maminky, která děťátko chtěla vrátit,“ popsal Hess.

Zástupci G – centra a nemocnice ženě ale nemohli vyhovět. Podle Hesse totiž bude nutné jeho dalšího živobytí v rodině prověřit.

„Přiznávám se, že při provozování babyboxů zjišťuju zřejmě i nedostatky na straně státu a úřadů,“ uvedl Hess.

Babyboxy mají chránit zdraví a životy odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo dosud 260 dětí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Kacerovský

Štítky tábor, jihočeský kraj, babybox, dítě

V táborském babyboxu našli chlapečka. Matka ho chtěla zpět  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.