Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Táborská zoologická zahrada převeze své dva zubry do srbské rezervace

Táborská zoologická zahrada převeze své dva zubry do srbské rezervace. Zoo tím naplňuje program návratu zubra do přírody. V Táboře odchovali už 11 mláďat zubra, která jsou určena pro rezervace v Česku i jiných zemích Evropy.

„Program reintrodukce, tedy zpětného návratu zubra evropského do české přírody, je klíčovým programem zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Pravidelně u nás v rámci tohoto záchovného programu odchováváme mláďata, která postupně vypouštíme do přírodních rezervací, jak u nás v Česku, tak i v Evropě. K dnešnímu dni jsme odchovali už 11 mláďat, z nichž některým jsme našli nový domov už dříve,“ uvedl ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Do Srbska v pondělí zamíří mláďata Tajfun a Tatranka. O den později by měli dorazit do národního parku Fruška Gora. „Další dvě z u nás odchovaných mláďat geneticky obohatí stádo ve vyhlášeném srbském národním parku,“ řekl Korec.

Zubr evropský patří mezi ohrožené druhy, kterým hrozí vyhynutí. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 zvířat tohoto druhu, ve volné přírodě je jich polovina. Pro záchranu zubrů je podle odborníků potřeba dosáhnout počtu nejméně 10.000 kusů.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Lukáš

Štítky ČR, Srbsko, příroda, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zoologická zahrada převeze své dva zubry do srbské rezervace  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.