Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U Lipna vzniká nový běžkařský areál, trasy vedou Českem i Rakouskem

V Pasečné u Přední Výtoně na Lipensku vzniká lyžařský areál. Buduje ho tam partnerský pár Tomáš Mandát a Kamila Sušanková u penzionu Dobík. Inspirovala je k tomu láska k okolní přírodě a zimním sportům.

Okruhy mají nabídnout několik různých tras podle náročnosti. Až bude hotovo, naváží na dalších 25 kilometrů stop na rakouské straně. „V novém běžkařském areálu Pasečná najdete pravidelně strojově udržované stopy jak na klasiku, tak na bruslení. A nechybí ani tréninková loučka pro děti a začátečníky. Díky své poloze u rakouských hranic nabízí lokalita nejlepší sněhové podmínky na celém Lipensku,“ uvádí Kamila Sušanková.

Zájemci mají na výběr ze dvou tras, jedna vede na Svatý Tomáš, kde lyžaře čeká i nejkrásnější výhled na rakouské Alpy z Vítkova hrádku. „Ta druhá vede k rakouské hranici, kde se po 11 kilometrech na české straně napojí na TraumArenu St. Stefan - Afiesl a dalších 25 kilometrů dlouhou trasu na rakouské straně,“ uvádí Sušanková. Celkem bude k dispozici téměř 50 kilometrů strojově upravovaných stop.

Mapa obou tras. 

„Díky příhraniční spolupráci se starosty několika rakouských obcí a vlastníky pozemků se nám podařilo v rekordním čase celou trať naplánovat i připravit na začátek sezóny. Teď už jen vyhlížíme pořádnou sněhovou nadílku a první běžkaře,“ hodnotí autoři záměru. 

„Nové stopy na Pasečné skvěle doplňují a rozvíjí celkový koncept zimních sportů na Lipensku, které je dlouhodobě velmi vyhledávanou lokalitou jak příznivci sjezdového, tak běžeckého lyžování. A právě lokalita Pasečné byla v posledních letech v rámci běžkování v regionu tak trochu popelkou, která si svůj oříšek v podobě precizně urolbovaných stop plných nádherných výhledů rozhodně zasloužila,“  dodává Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci území od Stožce po Rožmberk.

V tomto týdnu připravovali lyžařské stopy i dobrovolníci z klubu Altetico Frymburk. Rolba upravila zhruba 27 kilometrů dlouhý okruh v okolí městyse.

Ohodnoť článek

Foto Turistický spolek Lipenska

Štítky lipno, lyžování, trať, běžky, zima, jižní čechy, Vodní nádrž Lipno, Rakousko, Česko, Tomáš, Přední Výtoň, běh na lyžích, penzion, Jiří Mánek, Alpy, zimní sport, Vítkův kámen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Lipna vzniká nový běžkařský areál, trasy vedou Českem i Rakouskem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.