Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Veterináři odebrali desítky jorkšírských teriérů. Žili ve výkalech, v chovu byli i mrtví psi

Státní veterinární správa (SVS) informovala o zabavení téměř 50 jorkšírských teriérů. Zvířata žila v nevhodných podmínkách na Jindřichohradecku. Kromě jiného neměli k dispozici vodu ani krmivo, v chovu byli také dva uhynulí dospělí psi a dvě uhynulá štěňata.

Inspektoři SVS provedli zabavení psů v obci Plavsko ve čtvrtek 9. prosince společně s policií, odchytovou službou, starostou obce a několika útulky. Podle SVS odebrali 47 psů plemene jorkšírský teriér včetně 16 štěňat. 

Psi byli v době odebrání ve špatném výživném stavu. „Měli přerostlé drápy a byli znečištěni výkaly, kterých byla plná podlaha, neboť je nikdo neodklízel. Psi neměli k dispozici napájecí vodu ani krmivo. V chovu byli nalezeni dva uhynulí dospělí psi a dvě uhynulá štěňata. Jeden pes musel být ze zdravotních důvodů utracen přivolaným soukromým veterinárním lékařem,“ popsal mluvčí SVS Petr Vorlíček

Zvířata žila v hrůzných podmínkách. Foto: SVS

„Naši malí obyvatelé byli přivezeni dehydratovaní, hladoví, zcela vyčerpaní, se srstí plnou výkalů, která jim znemožňuje pohodlnou chůzi i vyměšování, s přerostlými drápy, někteří jsou bezzubí či mají tak špatné zuby, že by bylo lepší, aby byli bezzubí, někteří jsou na kost vyhublí, s kousnými zraněními, všichni s přerostlými drápy a zlomenou duší,“ napsal na svůj instagramový účet Útulek Tábor.

Těla uhynulých psů zamíří do Státního veterinárního ústavu, který provede pitvu za účelem stanovení příčiny jejich smrti. O odebrané psy se nyní starají útulky v Táboře, Praze, Olomouci a DogPoint z Kostelce nad Černými lesy.

Inspektoři SVS provedli v chovu na základě obdrženého podnětu kontrolu. O odebrání psů rozhodla obec s rozšířenou působností na základě návrhu SVS. „Případ se podařilo ve velmi krátké době vyřešit díky vzájemné velmi dobré spolupráci zúčastněných subjektů a ochotě dobrovolníků z útulků a záchranných stanic, z nichž někteří byli ochotni ujet během jednoho dne stovky kilometrů, aby si mohli psy vyzvednout,“ dodal mluvčí. Případ má nyní na starosti obec s rozšířenou působností. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky psi, jindřichohradecko, veterina, výkaly, zabavení, zvířata, pes, Státní veterinární správa České republiky, štěně, okres Jindřichův Hradec, Plavsko, Praha, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři odebrali desítky jorkšírských teriérů. Žili ve výkalech, v chovu byli i mrtví psi  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.