Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Šumavě hrozí až dvacetiletá povodeň, varují meteorologové

Na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy hrozí vystoupaní hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládají v noci na středu. Dnes před polednem se hladiny dostanou na třetí povodňový stupeň ohrožení. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vydra ráno překonala první stupeň povodňové aktivity v Modravě a Otava v Rejštejně na Klatovsku, za vzestupem hladin je déšť a tání sněhu. „V povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy očekáváme výrazné vzestupy hladin s dosažením a překročením třetího stupně povodňové aktivity během dnešního odpoledne,“ uvedl ČHMÚ. Hladiny podle něj budou kulminovat v noci z úterý na středu.

„Překročení stavu ohrožení může být výrazné až o několik desítek centimetrů. Hrozí dosažení povodně o době opakování deset až 20 let,“ dodal ČHMÚ.

Třetí povodňový stupeň meteorologové očekávají zejména v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku. „Předpokládáme, že hladina bude kulminovat ve druhé polovině dnešního dne,“ uvedla v úterý ráno Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Rejštejnem a Sušicí protéká Otava, která vzniká soutokem řek Křemelná a Vydra. Štěrbová uvedla, že níže po řece už Otava nebude hladina stoupat tak vysoko. V jihočeských Katovicích hydrologové předpokládají maximálně druhý stupeň povodňové aktivity a v Písku první povodňový stupeň.

Na Šumavě prší od pondělí. Štěrbová uvedla, že v úterý odpoledne se srážky změní ve sněhové. V současnosti se teploty na Šumavě pohybují lehce na nulou, ale postupně se ochladí. „Na vrcholcích nejvyšších hor stále zůstává sníh, který postupně odtává. Například na Plechým je ho pořád kolem 40 centimetrů,“ řekla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Šumava, řeky, povodeň, výstraha, počasí, čhmú, Český hydrometeorologický ústav, Otava, Vydra, Křemelná, Rejštejn, okres Klatovy, Modrava, Sušice

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na Šumavě hrozí až dvacetiletá povodeň, varují meteorologové  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.