Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Některým jihočeským firmám chybí kvůli pandemii desítky zaměstnanců

Provozní obtíže působí sílící koronavirová pandemie největší české mlékárně Madeta. Mimo firmu je kvůli covidu asi pět procent lidí. Při výpadcích využívá Madeta zaměstnance z jiných středisek nebo brigádníky, víc se pracuje přesčas. Budvaru chybí kvůli covidu přes 20 lidí, do provozu to ale výrazně nezasahuje. Zakázky zvládá i budějovický Bosch.

Podle údajů z eNeschopenky eviduje Madeta s 1 500 zaměstnanci asi 40 neschopenek, vydaných na karantény a izolace. Další lidé pracují z domova nebo mají dovolenou.

„Kvůli covidu může být mimo firmu asi pět procent lidí, což aktuálně není žádné závratné číslo. Covid sice způsobuje provozní obtíže, ale na kapacitu výroby jako takovou zatím dopad nemá. V případě výpadků pracovníků se využívají zaměstnanci z jiných středisek nebo brigádníci. A ve větší míře než obvykle taky zaměstnanci pracují přesčas,“ uvedl pro personální ředitel mlékárny Pavel Buryánek.

V Budvaru narostla čísla tento týden

V pivovaru Budějovický Budvar, kde pracuje 670 lidí, je v karanténě kvůli kontaktu s nakaženým deset zaměstnanců. Vedle toho má podnik 13 nakažených pracovníků. „Zatímco minulý týden jsme neevidovali ani jednoho pozitivně testovaného zaměstnance, v tomto týdnu nám čísla narostla. I přesto máme prozatím situaci pod kontrolou a nijak výrazněji do chodu pivovaru nezasahuje,“ uvedla Barbora Bláhová z PR oddělení Budvaru.

V českobudějovickém a jihlavském závodu firmy Robert Bosch, která patří do skupiny největšího výrobce komponentů do aut, se záchyt pozitivně testovaných pohybuje od začátku minulého týdne v desítkách. Je to méně než procento z osmi tisíc zaměstnanců v Jihlavě a Budějovicích. „Plnění zakázek tím v současné době není ovlivněné,“ uvedl mluvčí Bosch Group Pavel Roman. Budějovický Bosch je s 3 800 pracovníky jeden z největších zaměstnavatelů v kraji.

Pod jedním procentem se pohybuje podíl pozitivních testů u zaměstnanců kritické infrastruktury v jaderné elektrárně Temelín, řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. U kritických profesí funguje režim, kdy se jednotlivé směny nestýkají a dodržují řadu opatření. V Temelíně, kde pracuje 1 300 lidí, je očkovaných skoro 90 procent zaměstnanců.

Polovinu nových případů tvoří školáci a studenti

Hygienici v jižních Čechách evidovali ke středečnímu odpoledni 1 338 nových případů koronaviru. Počet aktivních případů vzrostl o 786 na 13 044 lidí. Za středu přibylo jedno úmrtí s covidem. Vyplývá to z informací hygieniků. 

„Na počtu zachycených nových případů se významně podílí antigenní testování ve firmách a školách. Všechny pozitivní testy se následně ověřují spolehlivější metodou PCR. A zatímco v úterý jsme největší počet nových případů registrovali mezi dospělými, tak jak jsou postupně ověřovány antigenní testy mezi školáky, jichž bylo k úternímu večeru 1 324, vidíme dnes největší přírůstky mezi školními dětmi. V kategorii 10 až 14 let se potvrdilo 338 pozitivních a mezi středoškoláky ve věku 15 až 19 let přibylo 250 pozitivních. Když připočítáme i první stupeň tvoří školáci a studenti více než polovinu všech nových případů v kraji,“ uvedla ve středu ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.    

V Jihočeském kraji, v němž žije přibližně 640 000 obyvatel, se od začátku pandemie předloni na jaře prokázal covid u 169 583 lidí. Vyléčilo se dosud 155 166 obyvatel kraje. Od března 2020 zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 2 159 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějovický Budvar

Štítky ČR, průmysl, koronavirus, firmy, Jihočeský, COVID-19, pandemie, Madeta, Robert Bosch GmbH, Budějovický Budvar, Jihočeský kraj, Pavel Roman, Kvetoslava Kotrbová, Jaderná elektrárna Temelín, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některým jihočeským firmám chybí kvůli pandemii desítky zaměstnanců  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.