Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tříkrálová sbírka hlásí v českobudějovické diecézi rekordních devět milionů korun

Příspěvky z pokladniček Tříkrálové sbírky jsou sečteny. Celkem se po celé českobudějovické diecézi podařilo vybrat rekordních více než devět milionů korun. Lidé peníze odesílali na účet nebo odevzdávali do kasiček.

„Za celou dobu trvání Tříkrálové sbírky v českobudějovické diecézi byl rekordní nejen letošní výtěžek, ale také množství zapečetěných kasiček, a to celkem 2 028. Díky všem koledníkům a štědrým dárcům se povedlo vybrat zhruba o 625 tisíc korun více než v roce předloňském, kdy jsme koledníky v ulicích mohli potkat naposledy,” popsala diecézní koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Vaňo.

Do koledování se v českých městech zapojilo více než tři a půl tisíce koledníků. Peníze se vybíraly také do kasiček v obchodech či na úřadech. 

Téměř 1,5 milionu korun vybrala Charita České Budějovice. „Vybrané peníze budou použity na nákup automobilu pro naše pečovatelky, aby i nadále mohly dojíždět za svými klienty. Nakoupíme také školní pomůcky a další materiály pro programy Nízkoprahového klubu V.I.P., který je určen pro děti a mládež ze sociálně vyloučených lokalit,“ sdělila Markéta Králová, která koordinuje sbírku za Charitu České Budějovice.

Jak se rozděluje výtěžek Tříkrálové sbírky?
Podle vnitřního klíče Charity ČR se finanční prostředky rozdělí: 65 % vybraných prostředků se vrací Charitám, které je vykoledovaly, dle předem vymezených záměrů, 15 % je určeno na diecézní projekty, 10 % na rozvojové projekty v zahraničí (Bulharsko, Bělorusko), 5 % na projekty Charity Česká republika, 5 % jsou zákonné režie sbírky určené na koordinaci a propagaci.

Největším "skokanem" roku se stala Charita Tábor, kde se podařilo vybrat 436 tisíc korun, což je dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem. 

“Jsme rádi, že se letošní ročník mohl opět vrátit do “starých kolejí” a koledníčci navštívili domácnosti, kam přinesli radost a Boží požehnání. Lidé je vítali s otevřenou náručí a bylo vidět, že i oni se na příchod tří králů těšili. Poděkování patří nejen tisícům dobrovolníků a všem, kteří se na organizaci sbírky podíleli, ale především dárcům za příspěvek i za důvěru,“ uvedl Jiří Kohout, ředitel Diecézní charity České Budějovice.

„Bez nich bychom totiž nemohli nadále rozvíjet naše služby a pomáhat lidem v nouzi. Velké poděkování si zaslouží také úřady, obchody, lékárny, nemocnice, firmy a dalším instituce, které ochotně umožnily zapojeným Charitám a farnostem umístit ve svých provozech tříkrálovou statickou kasičku,“ dodal.

Ohodnoť článek

Foto Zbyněk Novotný

Štítky tři králové, sbírak, diecéze, charita, České Budějovice, jižní čechy, peníze, Tříkrálová sbírka, projekt, Česko, Jiří Kohout, Bulharsko, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka hlásí v českobudějovické diecézi rekordních devět milionů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.