Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Náš úspěch je v tom, že děláme věci jinak a originálně, říká zakladatel projektu We Love Šumava Richard Brož

Na Facebooku mají bezmála 29 tisíc fanoušků a na Instagramu dokonce více než 40 tisíc sledujících. Všechno přitom začalo vyšitým nápisem na mikině. Řeč je o projektu We Love Šumava, který spojuje milovníky přírody, jenž mezi sebou sdílí tipy na výlety, fotografie anebo spolu sází stromy a uklízejí lesy. Za vším stojí rodák z Železné Rudy Richard Brož, jehož spontánní nápady milují tisícovky lidí.

„Už je to snad devět let, kdy jsem si vyšil na mikinu hashtag We Love Šumava, který tenkrát opravdu nikdo neznal. Pak jsem si začal dávat na sociální sítě fotky s tímto hashtagem a postupně to začali používat i další lidé. Založil jsem tedy facebookový profil s tím, že tam budu dávat hezké fotky. Zveřejňoval jsem i snímky, které lidé posílali a následně vznikl Instagram,“ začíná své vyprávění Richard Brož.

Komunita nadšenců postupně rostla. Richard poté spolu s bratrem Filipem začali na své stránky psát nápady na výlety a stalo se z nich takové online infocentrum. „Lidi se začali ptát na počasí, kde se dá lyžovat a podobně. Časem se začali fanoušci také ptát, jestli existuje nějaký produkt, kterým by mohli Šumavu propagovat a kde by bylo napsáno to naše We Love Šumava. Tím začala naše Trička s příběhem,“ odhaluje Brož.

Prvním velkým projektem bylo Tričko s příběhem, foto: We Love Šumava

Vše funguje tak, že nechají vyrobit omezený počet triček a ty pak pošlou do prodeje. Kdo tričko zakoupí si pak s autory přijede zasadit strom. O lokalitě a druhu stromků se přitom domluví s Lesy ČR, což zajistí, že budou dřeviny kvalitní a zdravé. „Naše produkty máme vždy v limitovaných edicích, aby to bylo exkluzivní a neměl to každý. Neděláme to tak, že jedno tričko je jeden strom. Vždycky to nějak znásobíme. Lidem, kteří si trička zakoupí, přijde e-mailem informace kdy a kde se bude sázet. Společně se sejdeme, řekneme si něco o lese a důvodech výsadby. Šumavě pomůžeme, rozšíříme osvětu a užijeme si hezký den,“ popisuje strůjce nápadu.

Postupně se začali věnovat také charitativním akcím. Podporovali dětská oddělení v nemocnicích, domovy seniorů nebo jednotlivce. Podle odhadů takto přerozdělili přes 300 tisíc korun. „Náš úspěch vidím v tom, že se snažíme dělat věci jinak a originálně. S komunitou lidí, kterou jsme vytvořili, se snažíme Šumavě a zdejším lidem pomáhat. Chceme hlavně šířit osvětu a komunikujeme také s Národním parkem Šumava,“ poodhaluje Brož své záměry.

Budějcká radnice zřídila koutek pro maminky s dětmi

Maminky, které míří na budějckou radnici se svými dětmi, mají nyní o starost méně. U vchodu číslo 3 v prostorách Městského informačního centra byl zprovozněn koutek, ve kterém naleznou soukromí pro nakrmení či přebalení.

V poslední době to však vypadá, že mají návštěvníci Šumavy značné mezery v tom, jak se mají v přírodě chovat. Loni v zimě například bruslili na zamrzlém Čertově jezeře a v létě naopak vyměnili brusle za plavky. Podle Brože jde ale jen o výjimečné případy, které značně nafukují sociální sítě.

„Myslím si, že i před lety se lidé občas vykoupali v jezerech, akorát teď jsou lidi zblblí a dávají na Facebook, jak pózují nebo jak se otužují. Pak se to dostává k více lidem a více se o tom mluví. Já osobně si myslím, že je to opravdu malé procento lidí, kteří dělají v lese bordel nebo lezou kam nemají. Když se pak ale jeden u toho vyfotí, tak se to začne šířit jako lavina a vypadá to, že se to tu děje jako na běžném pořádku. Samozřejmě tyhle věci trochu narostly s příchodem covidu,“ konstatoval.

Další důsledky covidu? Nová deskovka!

Nuda je zřejmě slovo, které Richard Brož nezná. Během toho, co seděl doma kvůli koronaviru totiž vymyslel deskovou hru. Proč? Hry, které by se věnovaly jen Šumavě neexistují. „Nikdy jsem nic takového nedělal, ale začal jsem si na papír skládat barevné lentilky a vymýšlel, jak by to mohlo vypadat a fungovat. Pak jsme to poslali ilustrátorce,“ prozradil.  Deskovka je o tom, že hráč prochází celou Šumavou a postupně odpovídá na otázky týkající se této lokality. Když uhádnete, tak dostanete fotku a body. „Na konci vám vyjde titul, jaký Šumavák nebo naopak víkenďák jste. Jsou tam také políčka ochranáře, kde se dozvíte, jaká pravidla v Národním parku a okolí platí. Snažili jsme s vybrat zhruba 25 největších prohřešků,“ popsal Brož.


Díky koronaviru vznikla originální desková hra, foto: We Love Šumava

Aby hru mohl vydat, potřeboval nemalé peníze na výrobu. Dal tak výzvu na Startovač a potřebnou částku měl během neuvěřitelných 24 hodin. Všech zhruba 1700 her se hned rozprodalo. Pro velký zájem se fanoušci dočkají dotisku a  zkrátka nepřijdou ani ti, co už hru mají. Pro ty autoři připravili bonusový balíček s novými otázkami.  

„...a přitom taková blbost.“

Kdo by neznal slavné otevřené dveře na Pancíři. Při této větě se Richard Brož jen směje. „To byla přitom taková blbost. Prostě dveře. Otevřené dveře a mělo to takový boom! Asi se na tom hodně podepsal i covid, že lidé více cestovali po Česku. Nás hrozně mrzelo, že Pancíř nemá svůj vrchol. Je tam sice hospoda a rozhledna, ale vlastně nemá svůj kříž. Tak jsme tam udělali dveře s výhledem do údolí, což je na fotky naprosto geniální,“ pochvaluje si.

Zároveň se jím tímto nápadem povedl i druhý záměr. Odvést trochu pozornost od jezer, kam míří davy lidí. „Zároveň donutíme lidi jít na kopec a trochu se protáhnout. Což se docela povedlo. Teď jsme tomu dali opět přesah, že za každou fotku s označením jsme přispěli do kasičky a pak jsme se sušickou charitou udělali hezčí Vánoce pro třicet dětí. Rádi bychom v tom pokračovali až dveře na Pancíř zase vrátíme,“ říká Brož.

Za úklid Šumavy si fanoušci užijí VIP koncert v přírodě

Projekt podporuje řada celebrit jako je například režisér Jiří Strach, tenistka Bára Strýcová či železnorudský rodák Marek Ztracený. Poslední zmiňovaný spolu s autory projektu We Love Šumava podporuje akce spojených s úklidem přírody.

„Už třikrát se nám podařilo zorganizovat Koncert pro čistou Šumavu. Funguje to tak, že my v jeden den vyhlásíme akci a lidé mohou od té chvíle přijet na Šumavu a uklízet. Vyfotí fotku bordelu a pak tu samou, kde je místo uklizené a přidají údaje o lokalitě. My jim na oplátku pošleme lístky na koncert Marka Ztraceného. Koncert je opravdu netradiční a v přátelské atmosféře,“ vysvětluje Richard Brož.

Místo konání koncertu je tajné a účastníci se ho dozví pár dní před akcí. Kapacita je ale omezená na zhruba 150 míst. Loňský ročník zhatilo počasí, a tak si to budou muset vynahradit letos. A jaký vlastně bude rok 2022 pro We Love Šumava?

„Čeká nás opět sázení stromů a zároveň je letos v národním parku Rok mokřadů a rádi bychom se také zapojili a pomohli nějaký mokřad obnovit. Vrhneme se také do obnovy ovocného sadu. Čeká nás koncert s Markem Ztraceným. Naše nápady jsou nicméně velmi spontánní, kdy nás něco napadne a hned to vystřelíme,“ říká se smíchem a dodává, že zájemci mohou již 11. března vyrazit na přednášku do enviromentálního centra v Železná Rudě. Přednášejícím bude Emil Kintzl a bude vyprávět o historii lyžování a o zmizelé Šumavě.

Smrtelné nehody odsoudily jižní Čechy na chvost statistik

Prevence není nikdo dost, zvlášť během letošního tragického roku na jihočeských silnicích. Policisté proto pokračují v několikaměsíční bezpečnostní kampani Zastav jízdu smrti a ve spolupráci s BESIPem a nově i Jihočeským krajem odměňují...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto We Love Šumava

Štítky Šumava, příroda, We Love Šumava, projekt, Železná Ruda, neobyčejní, les, koncert, Facebook, Instagram, strom, COVID-19, Marek Ztracený, Jiří Strach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náš úspěch je v tom, že děláme věci jinak a originálně, říká zakladatel projektu We Love Šumava Richard Brož  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.