Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veterináři varují: Psi neznámého původu z Ukrajiny mohou do Česka zavléct vzteklinu

Státní veterinární správa (SVS) nedoporučuje přivážet z Ukrajiny psy neznámého původu. Mohou do ČR zavléct vzteklinu a další nebezpečné nákazy. Pokud se pro to lidé přece jen rozhodnou, měli by předtím kontaktovat příslušnou krajskou veterinární správu a řešit s ní přesun zvířat individuálně. Novináře o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Veterinární správa se snaží pomoci lidem, kteří před ruskou invazí utíkají z Ukrajiny se svými psy, kočkami a dalšími zvířaty. V pátek proto stanovila mimořádné podmínky, které umožňují zvířatům původem z Ukrajiny, jež nesplňují dovozní požadavky, vstup na území České republiky. Podobná výjimka platí i pro občany Evropské unie, kteří se vracejí se svými zvířaty z Ruska.

Tyto výjimky se ale týkají pouze zvířat, která přicházejí v doprovodu svých majitelů či jiných lidí, kteří za ně jménem majitele zodpovídají a znají jejich zdravotní stav. "SVS nestanovila podmínky pro hromadné přesuny zvířat neznámého původu. Záchrana zvířat by měla probíhat za podmínek a v součinnosti s veterinárními dozorovými orgány jednotlivých států tak, aby bylo zajištěno bezpečí jak zvířat, tak lidí," uvedl Petr Vorlíček. V případě zájmu o převoz zvířat stanoví krajská veterinární správa konkrétní podmínky karantény a zajistí dosledovatelnost zvířat.

SVS apeluje na obezřetnost všech, kteří zvažují, že se ujmou zvířete neznámého původu. "Varování vychází z toho, že se s velkou pravděpodobností může jednat o zvířata neočkovaná proti vzteklině," podotkl Vorlíček.

Vzteklina je smrtelné onemocnění všech teplokrevných zvířat a je přenosná na člověka. Zvlášť vysokou citlivost vykazují masožravá zvířata, zejména psi, kočky, lišky či vlci, ale i skot. Virus napadá centrální nervovou soustavu a je vylučován slinami již několik dnů před tím, než se projeví příznaky onemocnění. Přenáší se nejčastěji pokousáním.

Typickým projevem nákazy je změna chování zvířat, která se postupně stávají agresivní vůči lidem i jiným zvířatům. Nejsou schopné přijímat vodu a potravu, což je způsobené ochrnutím hltanu. Postupně jim ochrnou i končetiny a zvířata uhynou.

ČR je od roku 2004 bez této nákazy. "Žádáme proto všechny, aby se podíleli na spolupráci při vytváření bezpečného prostředí a nepodporovali nekontrolované přesuny zvířat s neznámým nákazovým statusem," uvedl ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Ukrajina, jižní čechy, psi, zvíře, veterináři, Státní veterinární správa České republiky, Česko, vzteklina, infekční onemocnění, pes, Evropská unie, Rusko, Krajská veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři varují: Psi neznámého původu z Ukrajiny mohou do Česka zavléct vzteklinu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.