Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vodácká sezona na Teplé Vltavě bude kvůli opravě mostu kratší o dva měsíce

Také v letošním roce bude možné zažít splouvání Teplé Vltavy na Šumavě. Kvůli plánované rekonstrukci mostu u Pěkné se ale letošní vodácká sezona zkrátí o dva měsíce. Informovala o tom Správa NP Šumava. První vodáci se na řeku vydají 1. května.

Registrace pro zájemce, kteří chtějí vyrazit na řeku v úseku Soumarský most - Pěkná, začíná 4. dubna. První z nich se vydají na vodu 1. května. Poslední turisté budou mít tuto možnost 31. srpna. 

„Po dvou letech, kdy byl vždy začátek vodácké sezóny na Teplé Vltavě ovlivněn pandemií Covid-19 a začínalo se se splouváním až v červnu, se konečně vracíme do zajetých kolejí a začíná se opět v květnu. V tomto měsíci je podle pravidel možné splouvat vždy o svátcích a víkendech. Na druhou stranu musíme vodáckou sezónu zkrátit o dva měsíce a to z důvodu kompletní rekonstrukce mostu u Pěkné, kde je jediné možné výstupní místo na tomto úseku řeky,“ vysvětlil mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Oprava železného mostu u obce Pěkná je potřeba dlouho. Vlastník, kterým je Nová Pec, ale sháněl finanční prostředky. To se nyní podařilo díky dotaci. 

Most přes řeku Vltavu u obce Pěkná. Foto: Jan Dvořák 

„Jedná se o kompletní opravu velkého železného mostu přes řeku, který je posazen na kamenných pilířích. Přitom železná mostní konstrukce i oba pilíře jsou v havarijním stavu. Rozpočet na tuto akci je 7,5 milionu korun, což bychom sami z rozpočtu obce nezvládli, ale podařilo se nám získat dotaci čtyři miliony, a tak můžeme tento most opravit,“ uvedl starosta obce Nová Pec Martin Hrbek.

Okolí mostu slouží jako výstupní i nástupní místo pro úsek Pěkná - Nová Pec. Rekonstrukce měla začít už v polovině srpna, ale nakonec se posunula. Stavaři tam proto začnou pracovat na začátku září. 

„Z tohoto důvodu bude od 1. září uzavřen také úsek Vltavy od Pěkné do Nové Pece,“ sdělil Dvořák. Ten ocenil pochopení starosty Hrbáka. Právě polovina srpna je totiž z pohledu počtu vodáků vůbec nejvytíženějším obdobím. Úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou, podléhající přísnějšímu režimu ochrany, měří 16 kilometrů. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Dvořák

Štítky Šumava, vodácká sezona, Teplá Vltava, řeka, oprava, most, Pěkná, Nová Pec, Národní park Šumava, Jan Dvořák, Soumarský most, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodácká sezona na Teplé Vltavě bude kvůli opravě mostu kratší o dva měsíce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.