Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Romští poradci v Táboře řešili napadení chlapce. Komunitě pomáhají také s bydlením či pořádáním akcí

Čtvrt roku působí na táborské radnici dva romští poradci. Kromě jiného řeší mezilidské vztahy a pomáhají romské komunitě s pořádáním kulturních akcí. Před nedávnem byli také u napadení chlapce.

Na táborské radnici působí jako romští poradci Lenka Pokošová a Michal Kulhavý. Ti se snaží podpořit tuto komunitu a pomoci jí na více úrovních. Cílem je také propojení mezi majoritou a minoritou. 

„Jsme tady čtyři měsíce. V první řadě jsme se snažili navázat spolupráci s organizacemi z oblastí vzdělávání, bydlení, zaměstnanosti, dluhové problematiky či kriminality. Pomáhá nám to se zorientovat v těchto oblastech, kde se snažíme působit,“ popisuje Michal Kulhavý.

Kromě mapování situace působí poradci také v terénu, kde řeší nejrůznější situace. Před nedávnem řešili situaci, která vznikla po napadení romského chlapce skupinkou dětí na Sídlišti nad Lužnicí.

„S případem jsme se rychle obeznámili. Skupina čtyř maminek se objednala u pana starosty, bály se o bezpečnost svých dětí. Na schůzce byl přítomen velitel městské policie, který zopakoval, jak se zachovat v případě napadení. Ideální je zavolat linku 156. Strážníci zvýšili v oblasti sídliště dohled. My jako poradci jsme zdejším maminkám plně k dispozici,“ popsali událost Lenka Pokošová a Michal Kulhavý.

Dalšími preventivními kroky poradců jsou přednášky na školách na téma šikana a kyberšikana, které se organizují ve spolupráci s policií a strážníky.

„Samozřejmě jsme v kontaktu s romskou komunitou, odkud pochází i má kolegyně, což nám práci usnadňuje. Pokud dotyčný řeší bytovou situaci či jiný problém, může se se na nás obrátit. Snažíme se reagovat co nejrychleji. Stejně tak rádi pomůžeme při pořádání různých kulturních či sportovních akcí,“ uvádí Kulhavý.

Poradci jsou v úzkém kontaktu s neziskovou organizací Cheiron, která má s těmito aktivitami bohaté zkuženosti. Před časem poradci jednu akci pořádali, když hostila Městská knihovna Tábor seminář o sociokulturních specifikách Romů, kterou vedla Jana Horváthová, ředitelka Romského muzea Brno. Kontakty na oba poradce jsou na webu města.

Projekt Všichni společně je realizován jako součást Programu Lidská práva - Norské fondy 2014 - 2021. Partnerem projektu je nezisková organizace Cheiron T, která dlouhodobě působí v oblasti romské problematiky na území města.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Tábor, poradci, radnice, město, napadení, komunita, Jana Horváthová, Městská knihovna Tábor, Lužnice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romští poradci v Táboře řešili napadení chlapce. Komunitě pomáhají také s bydlením či pořádáním akcí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.