Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muzeum romské kultury prodloužilo lhůtu pro podání nabídek na demolici vepřína v Letech

Muzeum romské kultury v Brně prodloužilo z dneška do 20. dubna lhůtu pro podání nabídek na demolici vepřína v Letech na Písecku, kde vybuduje Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách, řekla mluvčí muzea Karolina Spielmannová. Důvodem byly dotazy ze strany zájemců, podle Spielmannové je možné, že se termín ještě znovu prodlouží. Demolice by měla začít letos v půli roku, památník chce muzeum otevřít příští rok.

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Později tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla 13 tisíc prasat. Na demolici vepřína dal stát 110 milionů korun. Odhadované náklady na vznik památníku překročily 30 milionů, podle Spielmannové se ale s ohledem na rostoucí ceny materiálů nejspíš zvýší, částku zatím nevěděla. Část uhradí dotace z norských fondů a část státní rozpočet.

Lhůta pro podání nabídek na demolici vepřína měla skončit v pondělí, ale prodloužila se do 20. dubna. „Lhůta může být ještě prodloužena, záleží to na příchozích dotazech,“ uvedla Spielmannová.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum romské kultury

Štítky Muzeum, holokaust, Vepřín, Lety, Brno, demolice, Muzeum romské kultury, Česko, okres Písek, druhá světová válka, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

Pak se nedivme že není co jíst , a všechno jde NAHORU . Když tam bude stát pomník nějakému FIKTIVNÍMU vyhlazovacímu TÁBORU .

Úterý, 12. dubna 2022, 17:29Odpovědět

Muzeum romské kultury prodloužilo lhůtu pro podání nabídek na demolici vepřína v Letech  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.