Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odborníci kontrolovali tři stovky stromů v Písku. Začalo ošetření těch, které mohou zranit chodce

V píseckých Palackého sadech začalo ošetřování 19 stromů, které by mohly ohrožovat bezpečí chodců. Převažují mezi nimi hlavně lípy. Akce je rozdělená na etapy a navazuje na kontrolu více než 300 stromů. Nyní je nutné ošetřit ty, které jsou v nejhorším stavu, informovalo město na svém webu.

Zaměstnanci arboristické firmy už se pustili do práce a ošetřují 19 stromů, které by mohly ohrozit zdraví lidí. „Ošetření naplánované v nulté etapě se týká stromů, u kterých byla odborným posudkem stanovena nejvyšší naléhavost zásahu. Do této naléhavosti obecně spadají stromy s narušením v kosterním větvení, rozsáhlou hnilobou báze, stromy vykazující velké poškození vichřicí nebo s odumřelými mohutnými větvemi, které jsou nad lavičkami nebo herními prvky,“ uvedl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

Pro obyvatele a návštěvníky města to znamená, že musí do pátku 15. dubna počítat s omezeními. Lokality, kde budou pracovníci vybrané firmy ošetřovat stromy, jsou označené a je zakázáno tam vstupovat. V Tylově ulici se při pracích krátkodobě zruší některá parkovací místa. 

„Stav více než 300 stromů a větších keřů rostoucích v Palackého sadech v závěru minulého roku posoudili arboristé, a zároveň stanovili plán péče, a to včetně návrhů zásahů, které zajistí provozní bezpečnost nejnavštěvovanějšího parku ve městě,“ sdělila mluvčí města Petra Měšťanová.

Zásahy jsou naplánované na několik etap po dobu tří let. Po zásahu z tohoto týdne bude ještě nutné odstranit javor mléč nedaleko altánu. Na kmeni totiž vznikla dutina, do které zatéká. Na kácení dojde, až odborníci zjistí, zda tam nehnízdí ptáci. 

Podle hodnocení arboristů mají dvě třetiny stromů v Palackého sadech výbornou nebo mírně sníženou vitalitu, zbytek pak zřetelně až výrazně sníženou, informovala Měšťanová. V nadcházejících třech letech bude nutné ošetřit přibližně 200 stromů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky stromy, Písek, ošetření, strom, sad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci kontrolovali tři stovky stromů v Písku. Začalo ošetření těch, které mohou zranit chodce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.