Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oprava Slavie i nové zázemí městské policie se prodraží o desítky milionů

Městu České Budějovice se prodraží dva velké projekty. Jedním je plánovaná rekonstrukce Kulturního domu Slavie a druhým nové zázemí pro městskou policii. V součtu budou obě akce dražší o desítky milionů korun. Navýšení cen budou řešit zastupitelé při květnovém jednání.

Zdražení obou projektů řešili tento týden radní a materiál nyní zamíří do zastupitelstva. V případě Slavie se původně počítalo s částkou zhruba půl miliardy korun, nový odhad je 650 až 730 milionů včetně daně. „Částku bylo nutné upřesnit vzhledem k navýšení stavebních prací a materiálů,“ řekl novinářům náměstek primátora Petr Holický (ANO). 

Oprava kulturního domu je jedním z hlavních projektů vládnoucí koalice. Příprava rekonstrukce trvá několik let a nyní se blíží ke konci. Po vysoutěžení stavební firmy práce odstartují. Stát by se tak mělo na konci letošního nebo na začátku příštího roku.

„Nová podoba počítá s dostavbou budovy směrem k Jihočeskému muzeu, čímž vznikne více prostoru pro hlavní sál ve třetím patře. Jeho kapacita je 235 diváků na sezení a 116 na balkoně. Maximální kapacita míst na stání je 535 lidí a 135 na balkoně. Dále tam bude jeviště pro 60 účinkujících. Sál bude otočen o 90 stupňů oproti současnému stavu. Do malého sálu v prvním patře se vejde 150 sedících diváků a budou se v něm odehrávat koncerty, ale i přenášky, klubové kino a podobně,“ popsala letos v dubnu mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová.

O desítky milionů korun vzrostl také rozpočet v případě nového zázemí pro městskou policii. Zatímco původně se odhadovalo necelých 100 milionů korun, nový předpoklad převyšuje částku 180 milionů včetně daně. Zatím není jasné, zda se stihne začít s rekonstrukcí ještě letos. V areálu v Haškově ulici má vzniknout nová budova. 

Na podzim začne přestavba budějckého Kulturního domu Slavie za víc než 460 milionů korun

Lidé v Českých Budějovicích si o víkendu mohli při Mezinárodním dnu památek naposledy prohlédnout kulturní dům Slavie před jeho přestavbou. Práce začnou v listopadu, potrvají až 30 měsíců, vyjdou na víc než 460 milionů korun bez DPH. Historická...

Náměstek Holický řekl, že bude nejspíš nutné navýšit úvěr. Původní návrh rozpočtu s těmito částkami nepočítal a nejen kvůli tomu budou muset věc řešit zastupitelé. 

Budějcká Drbna se obrátila i na opozici. „Jde o čerstvou informaci. S podklady se seznámíme a poté se rozhodneme, jak budeme při jednání hlasovat,“ řekl redakci opoziční zastupitel a předseda zastupitelského klubu ODS Petr Maroš.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík a Město České Budějovice

Štítky slavia, policie, investice, projekt, město, České Budějovice, finance, obecní policie, rekonstrukce, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Slavie i nové zázemí městské policie se prodraží o desítky milionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.