Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dva přívozy na Lipně přepravují turisty. Třetí vypluje, až skončí rekonstrukce

Dva přívozy už přepravují zájemce po hladině Lipna, ten třetí zatím čeká na dokončení rekonstrukce. Kvůli vyšším cenám pohoných hmot se zdražilo vstupné. Zájem zatím není výrazný, na hlavní seoznu provozovatelé čekají.

Nejspíš na konci května se na vodu dostane přívoz Pionýr, který pomáhá s přepravou mezi Horní Planou a Bližší Lhotou. Nyní ale pokračuje jeho rekonstrukce, která odstartovala loni v říjnu. Jde zatím o tu vůbec nejnáročnější. Turistický spolek Lipenska o tom informoval v tiskové zprávě. 

„Přesný termín spuštění na vodu zatím nemáme. Na lodi právě probíhá montáž pohonů a vybavení. Chtěli bychom zahájit provoz na konci května,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Tahotný, vedoucí Hospodářsko správního odboru Město Horní Planá. 

Loď má nový plášť pod čarou ponoru, opravené jsou také kovové pláště paluby či kormidla. „Provádíme také výměnu kormidelny, včetně ovládáni,“ sdělil Tahotný. Proto se opravují také rozvody elektroinstalace. Investice vyjde na zhruba pět milionů korun. 

Opravili také přívoz Hraničář

Kvůli růstu cen pohonných hmot bude letos dražší jízdné. Jeden člověk zaplatí 20 korun, loni to bylo 15. Cena za mimořádné jízdy je také dražší - ze 150 vzrostla na 250 korun. Podrobnosti včetně jízdního řádu najdou zájemci na webu města Horní Planá. 

Od první květnové neděle funguje přívoz Šumava mezi Dolní Vltavicí a Kyselovem. Lidé ho mohou využít do 31. října. Jízdní řád je na webu privoz-lipno.cz. 

Přívoz na Lipně.

K dispozici už je také přívoz Hraničář, který zájemce přepravuje mezi Frymburkem a Frýdavou. Vyplouvá vždy v celou od 9 do 17 hodin a podrobnosti jsou na webu privoz-frymburk.cz. Hraničář má za sebou rekonstrukci za zhruba 200 tisíc korun. 

„Servis motoru, oprava hydrauliky, nové stanové hřídele, oprava elektroinstalace, nátěry, oprava chlazení, seřízení a oprava spojek. Měli jsme v plánu provést opravu kormidelní, to se nám však z časových důvodů nepodařilo,“ uvedl provozovatel Antonín Labaj.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Pechoušek

Štítky přívoz, šumava, lipno, turistika, cestování, jižní čechy, rekonstrukce, Vodní nádrž Lipno, oprava, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva přívozy na Lipně přepravují turisty. Třetí vypluje, až skončí rekonstrukce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.