Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stát připravuje odpočívku u D3. Uděláme vše pro to, aby nevznikla, říká starosta

Nesouhlasíme s velikostí a umístěním. Tak komentuje starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS a NK) plánovanou odpočívku, kterou chce Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) postavit u dálnice mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Krajský úřad před nedávnem rozhodl, že projekt čeká proces vyhodnocení vlivů stavby na životní prostředí. Stavět se má okolo roku 2026.

Oznamovatelem záměru je ŘSD. Popis projektu se před nedávnem objevil na úřední desce krajského úřadu, který informoval, že odpočívka může mít významný vliv na životní prostředí a bude posouzena podle zákona. 

Vzniknout má na obou stranách dálnice. V součtu nabídne 183 míst pro těžká nákladní vozidla, najednou tam zaprakuje také až 13 autobusů a počítá se také se 129 parkovacími místy pro automobily. Záměr zahrnuje i stání pro karavany. Zpevněné plochy zaberou v součtu 52 tisíc metrů čtverečních, nezpevněné pak 38 tisíc metrů čtverečních. K dispozici budou čerpací stanice, restaurace či toalety. 

„Na základě zjišťovacího řízení bylo rozhodnuto, že stavba musí projít procesem EIA (vyhodnocení vlivů stavby na životní prostředí, pozn. red.),“ řekl redakci mluvčí ŘSD Jan Studecký. Podle vyjádření krajského úřadu je nutné dokumentaci zpracovat především s důrazem na odvádění dešťových a splaškových vod, hlukovou situaci, migraci živočichů či umístění záměru. 

Město nesouhlasí s umístěním a velikostí projektu

V materiálu jsou vyjádření některých dotčených orgánů či institucí. Například krajská hygienická stanice požaduje aktualizaci v případě sčítání dopravy. Soběslavský odbor životního prostředí upozornil mimo jiné na nedostatečně zpracovanou problematiku vodního hospodářství záměru. „Jako nevhodně vybranou lokalitu umocňuje fakt, že v únoru letošního roku došlo k zahájení stavebních prací na dálnici D3, stavbě Odpočívky Chotýčany, což je od předloženého záměru v k.ú. Soběslav vzdáleno pouze cca 25 km,“ stojí také ve vyjádření odboru. 

Město Soběslav je dlouhodobě proti projektu. „S tak velkou odpočívkou v této lokalitě nemůžeme souhlasit. ŘSD to připravilo bez našeho vědomí. Navrhovali jsme společné jednání, kde jsme chtěli řešit případné zmenšení záměru, ale nikdo s námi nediskutoval,“ řekl Budějcké Drbně starosta Jindřich Bláha (ODS a NK).

Odpočívka má vzniknout nedaleko rybníka Nadýmač na jihu od Soběslavi. Nedaleko odtud je přitom průmyslová zóna, kam se podle starosty záměr mohl umístit. „Chápeme, že to někde musí vzniknout. Nikdo na nás ale nereagoval. Plánovaná lokalita je klidovým územím, které využívají místní obyvatelé, zároveň tudy vede cyklostezka. Uděláme vše pro to, aby to tam nebylo,“ dodal Bláha. Nesouhlas vyjádřila také část veřejnosti, pod záporné stanovisko se podepsalo zhruba 300 lidí. Veřejnost se k investici může vyjádřit i v nadcházející fázi přípravy. 

Podle ŘSD nedošlo k ničemu neobvyklému. Investice v hodnotě stovek milionů korun by se měla začít stavět zhruba za čtyři roky. „Procesem EIA prochází téměř všechny naše stavby, nejedná se tedy o nic nestandardního. Termín realizace stavby předpokládáme kolem roku 2026,“ vysvětlil Studecký.

Příští rok by měla začít fungovat odpočívka u nedalekých Chotýčan. Dálnice přinesla do regionu řadu investičních záměrů, které nyní řeší jednotlivé obce a jejich obyvatelé. V Soběslavi je to průmyslová zóna, jiný investor chystá haly u Chotovin a další záměr se řeší v okolí Ševětína na Českobudějovicku.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky dálnice, D3, řsd, jižní čechy, odpočívka, doprava, investice, Ředitelství silnic a dálnic, Soběslav, životní prostředí, projekt, Jindřich Bláha, ODS, Praha, České Budějovice, Chotýčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát připravuje odpočívku u D3. Uděláme vše pro to, aby nevznikla, říká starosta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.