Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budou mít Budějce více zelených střech a kapesních parků?

Do poslední fáze se dostává příprava Adaptační strategie Českých Budějovic na změnu klimatu. Dnes se s ní mohou seznámit občané města, v září by ji měli schvalovat zastupitelé. Materiál řeší mimo jiné přehřívání či intenzivnější přívalové deště a následné hospodaření s vodou.

O dokumentu se bude mluvit dnes od 17 hodin v Horké vaně, kam může přijít široká veřejnost. Lidé by se měli dozvědět, jak chce město reagovat na vlny veder a častější přívalové deště. 

Materiál se připravuje řadu měsíců a pracují na něm odborníci z nejrůznějších odvětví. „Adaptační strategii jsme projednali a doporučili zastupitelstvu ke schválení,“ řekl minulý týden novinářům náměstek primátora Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice).

„Radní projednali Analytickou a Návrhovou část strategie na svém jednání 30. května. Aktuálně se dokončuje nejkonkrétnější část celého dokumentu. Ta navrhne pilotní projekty, které město v nejbližších letech zrealizuje,“ vysvětlil Moravec.

Kapesní parky mohou pomoci s ochlazením města

Nejzásadnější rizika, která ovlivní život v Budějovicích, jsou podle města přehřívání veřejných prostranství a častější a intenzivnější přívalové deště. Právě proto by se měla ve strategii objevit opatření, na která pak budou reagovat některé odbory na radnici. „Při rekonstrukci budov bychom měli myslet na zelené střechy a stěny, měli bychom podporovat komunitní zahrady a revitalizovat a budovat parky. Za důležité považuji věnovat se takzvaným kapesním parkům, díky čemuž můžeme ochladit některé lokality a zkvalitnit život místním,“ sdělil Moravec. 

Nyní se opravuje Park Dukelská, město zároveň plánuje rozšíření parku 4Dvory mezi sídlišti Máj a Vltava. „Zvláště na významných veřejných prostranstvích bude důležité zajistit kvalitní hospodaření s vodou a využití řek jako míst ochlazení a zpomalení odtoku přívalových srážek,“ sdělil Martin Ander z Nadace Partnerství.

Materiál obsahuje pět hlavních oblastí, na které se chce město zaměřit - adaptovaná a stalibilizovaná krajina, adaptace na zvyšující se teploty na veřejných prostranstvích, budovách i plochách výroby a obchodu, udržitelné nakládání s vodou, systémová opatření a snižování emisí skleníkových plynů.

Firma začne opravovat park Dukelská. Práce místo uzavřou

Vybraná firma se příští týden pustí do rekonstrukce parku Dukelská v Českých Budějovicích. Lokalita na břehu řeky Malše bude osm měsíců nepřístupná. Město za akci zaplatí více než 30 milionů korun.

„Katalog typových opatření je součástí strategie a shrnuje příklady toho, co je možné konkrétně dělat. Mezi důležité městské projekty budou proto patřit rekonstrukce budov škol a školek, zkvalitnění veřejných prostranství například kolem KD Slavie, Juvelu, na Pražském předměstí nebo obnova parku v Polní,“ dodala mluvčí města Jitka Brůha Welzlová

Zastupitelé by měli materiál projednávat v září. Zpracování adaptační strategie se částečně financovalo z Norských fondů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky adaptační strategie, České Budějovice, zeleň, počasí, voda, klima, strategie, materiál, přívalový déšť, Ivo Moravec, Martin Ander, Nadace Partnerství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budou mít Budějce více zelených střech a kapesních parků?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.