Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na D3 u Českých Budějovic budou uzavírky kvůli stavbě odpočívadla Chotýčany

Na části dálnice D3 u Českých Budějovic poblíž Chotýčan bude od 10. do 13. června omezený provoz. Řidiče čekají částečné i úplné uzavírky mezi 117. a 125. kilometrem. Příčinou je, že kvůli stavbě odpočívadla Chotýčany na D3 budou dělníci montovat nosné konstrukce nového mostu přes dálnici.

Novináře o tom informoval Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD. „Stavební práce se budou dělat se snahou zkrátit dobu uzavírky na minimum. Termín ukončení uzavírky je závazný,“ uvedl Koloušek. Když bude dálnice zavřená, povedou objížďky ve směru do Českých Budějovic přes Ševětín a silnice II/603 a II/146, ve směru do Tábora přes výjezd 125, silnice II/146, II/603 a zpět na dálnici najedou auta u Ševětína.

Oboustranné odpočívadlo Chotýčany na dálnici D3 poblíž Českých Budějovic staví ŘSD od února. Bude tam 80 míst pro kamiony, 90 pro osobní auta, osm pro autobusy a deset pro karavany a auta s přívěsem. Stavba za 432 milionů korun bez DPH bude hotová v srpnu 2023. Součástí stavby bude i odstřel skalního masivu, při odstřelech bude D3 úplně zavřená.

Firma nabídla 432 milionů korun bez DPH 

Na obou stranách odpočívadla budou i dětská hřiště a odpočinkové zóny, vznikne také benzinová pumpa. Bude to druhé odpočívadlo na 70 kilometrů dlouhém úseku D3. Na každé straně odpočívadla se také počítá s kontrolním stanovištěm policie. Již dříve vybralo ŘSD společnost MOL Česká republika, která bude na odpočívadle provozovat čerpací stanice 20 let. Společnost ročně zaplatí nájem zhruba pět milionů korun za stanici ve směru na České Budějovice a zhruba 4,8 milionu za stanici v opačném směru. Parkoviště a silnice na odpočívadle budou osvětlené pomocí LED svítilen na stožárech vysokých šest nebo deset metrů.

Odpočívadlo Chotýčany na D3 staví firma Strabag, jejíž nabídku za 432 milionů korun bez DPH vybralo ŘSD jako nejvýhodnější. Předpokládaná cena stavby ve vypsaném výběrovém řízení byla 345 milionů korun bez DPH.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle nové vlády měla být hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2025.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vizualizace ŘSD

Štítky ČR, silnice, stavby, D3, České Budějovice, Chotýčany, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Ševětín, Praha, Strabag, Tábor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na D3 u Českých Budějovic budou uzavírky kvůli stavbě odpočívadla Chotýčany  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.