Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Díky pamětnici našli v pohraničí neoznačený hrob s 12 lidmi. Ostatky přesunou na hřbitov

Celkem 12 lidských ostatků se podařilo archeologům najít u vesnice Blato na Jindřichohradecku nedaleko hranic Česka s Rakouskem. Pomohla výpověď místní rodačky, díky které bude možné mrtvé přesunout na hřbitov v nedaleké obci. Lidé pravděpodobně zemřeli v období po konci druhé světové války. U příležitosti přemístění ostatků se zítra koná Pouť smíření.

Příběh Budějcké Drbně popsal archeolog Tomáš Pancíř, který se zabývá válečnými událostmi na Novobystřicku u česko-rakouských hranic. Skrze nejrůznější zdroje se snaží zjistit více o historii tohoto regionu a jeho obyvatel. 

K tomu využívá i zpovědi místních. „Díky jedné z pamětnických výpovědí místní rodačky se podařilo poblíž vesnice Blato nedaleko Nové Bystřice lokalizovat a poté odkrýt doposud neznámé hroby 12 civilistů z období konce druhé světové války,“ popisuje Pancíř.

Blato zasáhly hrůzy, které souvisely s koncem válečného konfliktu. Nejen v tomto příhraničí přicházeli obyvatelé za nejrůznějších okolností o život. Právě to se pravděodobně stalo ve vesnici Blato. 

Zemřelé zatím není možné identifikovat

„Dle pamětnických vzpomínek místní rodačky měli být někteří z nich provizorně pochováni do neoznačených hrobů na poli poblíž vesnice. Do nedávné doby o nich nikdo nevěděl, díky vzpomínkám a archeologům se však podařilo ostatky najít a díky výzkumu přemístit, aby jejich místo spočinutí dále neohrožovala zemědělská technika,“ pokračuje Pancíř.

Na tělech 12 mrtvých podle něj nebyly stopy po násilí. Přepokládá se tedy, že smrt zapříčinil nedostatek jídla, nemoc či jiné okolnosti. Většina mrtvých u sebe měla osobní věci, jako jsou snubní prsteny, zrcátka, hřebeny či mince. 

Místo, kde archeologové našli ostatky 12 lidí. 

Archeologové se snažili zjistit více informací o původu zemřelých, ale doposud nebylo možné objasnit jejich původ či národnost. „Otazníků za celým objeven zůstává do spousta. Oběti se zřejmě nikdy nepodaří plně identifikovat, prozatímně tak pohřbení představují civilisty blíže neurčené národnosti a spadají do početné kategorie neznámých válečných obětí druhé světové války,“ vysvětluje archeolog a připomíná, že je důležité oběti války neopomíjet a naopak si je připomínat. 

V sobotu 11. června se proto uskuteční Pouť smíření. Při ní se průvod vydá ve 13 hodin od kostela v obci Klášter směrem k místu, kde se těla našla. Poté se zástup lidí vrátí do obce Klášter, kde dojde ke slavnostnímu přepohřbení zesnulých. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Pancíř

Štítky jižní čechy, historie, archeolog, Nová Bystřice, blato, těla, ostatky, druhá světová válka, Rakousko, Česko, okres Jindřichův Hradec, Drbna.cz, hřbitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky pamětnici našli v pohraničí neoznačený hrob s 12 lidmi. Ostatky přesunou na hřbitov  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.