Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcká nemocnice představila nové prostory za více než miliardu. Vzniklo tam 12 operačních sálů

Nová centrální sterilizace, jednotka intenzivní péče se 16 lůžky, čtyři standardní lůžkové stanice či 12 operačních sálů. To všechno vzniklo v nových prostorách areálu Nemocnice České Budějovice. Investice přesáhla jednu miliardu korun.

Nové pracoviště centrálních operačních sálů a centrální sterilizace dnes představili zástupci nemocnice veřejnosti a médiím. Ředitel nemocnice Michal Šnorek řekl při tiskové konferenci, že jde o jedno z nejmodernějších pracovišť v republice. „Jsem přesvědčen, že nikde v Evropě neuvidíte podobné operační sály a centrální sterilizaci jako u nás,“ sdělil.

Nové prostory vznikly jako přístavba stávající chirurgie. Budovalo je sdružením firem OHLA ŽS a Metrostav a práce trvaly bezmála 900 dní. Celkové náklady včetně projektové přípravy vyšly na 1,15 miliardy korun a šlo o největší investici v historii nemocnici. Michal Šnorek dnes připomněl, že na nové operační sály čekala nemocnice dlouhých 29 let. 

„Financování této stavební akce je založeno na třech pilířích: vlastních zdrojích nemocnice, investiční podpory z rozpočtu Jihočeského kraje a dotačních prostředků z programu REACT-EU,“ uvedl hejtman Martin Kuba (ODS). Ten při tiskové konferenci ocenil přístup všech uplynulých reprezentací Jihočeského kraje. Právě kontinuita je podle něj při přístupu ke zdravotnictví důležitá. Za neméně důležitý úkol pak označil to, aby v nemocnici pracoval kvalitní personál v adekvátním počtu.  

V areálu je také nová centrální sterilizace se skladovacími prostory pro operační sály.

Zdravotníci a jejich pacienti budou v nových prostorách využívat mimo jiné 12 operačních sálů s kompletním zázemím, jednotku intenzivní péče se 16 lůžky, čtyři standardní lůžkové stanice s více než stovkou lůžek či dospávací pokoje. V objektu je také nová centrální sterilizace se skladovacími prostory pro operační sály. Tam se budou připravovat nástroje a pomůcky pro všechna oddělení nemocnice. „V následujících týdnech prostory dovybavíme tak, aby zde po zkušebním provozu mohli být první pacienti operováni od tohoto září,“ upřesnil Šnorek.

„Na právě dokončenou první etapu přestavby pavilonu CH naváže 2. etapa, v rámci které bude v průběhu následujících dvou let vybudováno mimo jiné dalších šest operačních sálů, druhý dospávací pooperační pokoj se 13 lůžky, druhá šestnáctilůžková JIP, tři standardní lůžkové stanice s celkem 96 lůžky, veškeré ambulantní provozy Očního oddělení, ORL, Ortopedie a Plastické chirurgie,“ uvedl v tiskové zprávě Aleš Petřík, ředitel chirurgických oborů.

Hejtman Kuba připomněl, že Jihočeský kraj je jeden z krajů, který nemá na svém území fakultní nemocnici, do nichž investuje stát. „Českobudějovická nemocnice nabízí špičkovou péči, jako by byla fakultní, a poskytuje ji v zařízení, které je krajské,“ uvedl Kuba. Jihočeský kraj je jediným akcionářem holdingu Jihočeské nemocnice. 

První etapa přístaveb a rekonstrukcí pavilonu CH

  • 12 operačních sálů s kompletním zázemím
  • nová centrální sterilizace se skladovacími prostory pro operační sály
  • jednotka poanestetické péče (dospávací pooperační pokoj, 22 lůžek)
  • prostor pro novou magnetickou rezonanci
  • jednotka intenzivní péče (JIP, 16 lůžek)
  • observační prostory navazující na trauma urgentní příjem
  • 4 standardní lůžkové stanice (2x 33 lůžek, 1x 31 lůžek, 1x 30 lůžek)
  • související technické zázemí (strojovny VZT, elektrorozvodny, 2 nové trafostanice, komunikační prostory – schodiště, chodby a výtahy apod.)

Zdroj: Nemocnice České Budějovice

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky nemocnice, české budějovice, pavilon, investice, operace, sály, novinka, zdravotnictví, operační sál, sterilizace, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj, Martin Kuba, Evropa, Metrostav, Aleš Petřík, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice představila nové prostory za více než miliardu. Vzniklo tam 12 operačních sálů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.